Rick Riordan - Bohové Olympu: Hádův chrám


Když se polobohové vypraví do Evropy, tedy původních antických krajin, koledují si o problémy. Zvlášť když válka mezi Řeky z Tábora polokrevných a Římany z Tábora Jupiter je na spadnutí a bohové se plácají mezi svou řeckou a římskou podobou neschopni jakkoliv zasáhnout. Poté, co se našich sedm hrdinů dostalo do Říma, zničilo tamější giganty a zachránilo dávno ztracenou sochu Athény Parthenonské, se totiž situace trochu zkomplikovala... 

Annabeth s Percym čeká po zřícení podlahy v domě Arachné dlouhý pád do hlubin Tartaru, na nejděsivější a nejnebezpečnější místo na světě. Mají tady svůj úkol - zavřít Bránu smrti zevnitř. Tedy za předpokladu, že přežijí dost dlouho na to, aby se o to alespoň pokusili. V útrobách jednoho z prapůvodních antických bohů je totiž čekají hrůzy, které si nikdy nedovedli ani představit. Nemluvě o tom, že proroctví se vší pravděpodobností mluví o pomoci nepřátel, které ke spolupráci s polobohy nemůže přimět nic. Nebo ano? 

Zbytek skupiny rozšířený o zachráněného Nica di Angelo zatím míří k Hádovu chrámu v Epiru, protože tam se nachází pozemská strana Brány smrti. Zdálo by se, že dostat se z Říma na řecké pobřeží nezabere moc času. To byste se ovšem nesměli dostávat do všemožných malérů a narážet při svém putování na desítky příšer. Je libo zlodějské trpaslíky nebo jedovaté krávy? Zajistíme cokoliv, stačí si jen říct. Všech šest polobohů se musí potýkat s hromadou nepříjemných situací a často si sáhnout až na dno svých sil. Dostat se do Epiru rozhodně nebude snadné. A to je přitom teprve začátek. 

Čtvrtý díl přináší řadu zajímavých zvratů a nových informací. Poprvé je příběh vyprávěn z pohledu všech sedmi účastníků výpravy, takže čtenář má šanci mnohem lépe je poznat. Na světlo navíc vyplouvají nečekaná tajemství, jednotliví hrdinové si musí volit a rozhodovat se a mezi tím vším se stávají víc sami sebou. Jestli však má jejich výprava uspět, bude to chtít ještě hodně síly, rozvahy a schopností. Kdo se z výpravy vrátí živý? A jak to dopadne mezi oběma znepřátelenými tábory? 

Pokud máte rádi řeckou mytologii a chcete se o ní dozvědět první poslední, pak není lepší volba, než sáhnout po Riordanově sérii. Jako ve všech předchozích knihách nás autor i zde seznamuje se známými i zapomenutými řeckými mýty a zábavnou formou tak čtenáři předává hotové kvantum vědomostí. To vše navíc velmi čtivě. Riordan má talent měnit vypravěče a úhly pohledu v těch nejnapínavějších momentech, takže občas ho možná budete proklínat a skřípat zuby, ale od čtení se jen těžko odtrhnete. A tak i přesto, že má čtvrtý díl série přes pět set stran, pročtete se jím velmi rychle. A jaká překvapení si pro nás autor připravil do závěrečného dílu? Uvidíme. Nezbývá než doufat, že se to se všemi dobře dopadne.

Žádné komentáře:

Okomentovat