Sarah Addison Allenová - Dívka, která sahala po hvězdách


Tuhle knihu jsem vyhrály na knižním srazu v Praze. Ségra jí vybírala s tím, že má hezkou obálku, ale ani jedna jsme netušila, co od ní máme čekat. Po přečtení anotace jsem ale okamžitě věděla, že to určitě nebude nic špatného. 


Autorka knihy měla jako mnoho jiných spisovatelů trnitou cestu "ke slávě". Než se dokázala prosadit, dělala spoustu zaměstnání - prodávala na dražbách, psala do novin... U nás ji vyšly pouze dvě knihy - tato a Zahrada kouzel, která dosáhla poměrně velké popularity a také několika literárních cen. 

Celý příběh knihy se odehrává v malebném městečku, s ještě malebnějším názvem, Mullaby v Severní Karolíně. Mullaby je malinké, takže není divu, že každý obyvatel zná toho druhého a na minulost se tady rozhodně nezapomíná tak rychle. 

A jak to tak v maloměstě na americkém jihu bývá, nikomu neunikne příjezd nové tváře - Emily. Ta nedávno ztratila matku a do Mullaby se stěhuje za svým jediným příbuzným - dědečkem Vancem. Vůbec ale nechápe, proč místním nepadne do oka. Až postupem času Emily zjišťuje, že její matka, která po celý svůj život věnovala práci potřebným, byla v mládí úplným opakem. A kvůli některým svým mladickým chybám si znepřátelila část obyvatel městečka. Ale byly to vůbec chyby? 

Druhým úhel pohledu nám poskytuje Julia. Ta kdysi Mullaby opustila s tím, že se do něj už nikdy nevrátí. I ona si totiž pamatuje staré křivdy, které na ní byly napáchány. Po smrti svého otce je ale přinucena nějaký čas v Mullaby zůstat, aby splatila otcovy dluhy. Má přesný dvouletý plán, po jehož ukončení se vrátí zpět do Baltimoru, kde žila, a otevře si vlastní cukrárnu. Do cesty se jí ale připlete Sawyer - pohledný muž, se kterým má nedořešenou minulost. Dokáže Julie zapomenout na to špatné a poznat konečně lásku? 

Celé Mullaby mi bylo nesmírně sympatické a sám čtenář pozná, že anotace nelže když mluví o tajemných věcech, které se zde dějí. Celé místo je totiž prodchnuto jakousi magií. Ať už se jedná o tapetu, která mění svůj vzor, záhadnou rodinu Coffeyových, kteří odmítají vycházet po soumraku nebo to, že je možné vycítit upečený dort, i když jste na míle daleko. 

Pokud od knihy čekáte fantasy příběh budete zklamáni. Spíš se jedná o romantiku s prvky fantasy. Všeho ale bylo tak akorát, aby všechno pasovalo přesně dohromady. Příběh není nikterak dlouhý, takže se čte velmi rychle. Je to zkrátka ideální odpočinková četba třeba na deštivý podzim.

Žádné komentáře:

Okomentovat