Titanic

Příběh lodi, která se stala slavnou, protože se potopila, známe všichni. Alespoň matně. 

Je půlka dubna a největší a nejluxusnější parník světa pluje vstříc Americe. Newyorského přístavu hodlá dosáhnout s předstihem téměř celého dne, což je důvod, proč všechny kotle jedou na plný plyn, z komínů se valí pára a uhlí rychle ubývá. Je to ale také důvod, proč služba na radiostanici ignoruje hlášení o výskytu ledovců a dokonce informátory sprostě odbývá. K jedné z největších námořních katastrof všech dob má dojít každou chvíli... 


Pokud vás, stejně jako mě a moji rodinu příběh legendárního parníku, pro nějž se první plavba stala i tou poslední, fascinuje, pak byste si neměli nechat výstavu o něm ujít. Titanic leží pod vodou už více než sto let a přesto stále vzbuzuje zájem napříč všemi generacemi. Pražská výstava nabízí možnost, jak se s jeho osudy seznámit, aniž byste museli číst tlusté knihy. I když i ty mohou být zajímavé. 


Výstava Titanic nabízí možnost seznámit se s lodí opravdu zblízka a na chvíli se stát jedním z více než dvou tisíc lidí na palubě. Hned u vstupu dostanete palubní lístek se jménem svého pasažéra a několika stručnými informacemi o něm. Kupříkladu já jsem byla Edward Beame, zedník plující do Ameriky v doprovodu své novomanželky, a ségra se proměnila v Benjamina Guggenheima, takže si, dle vlastních slov, poprvé a naposledy užila pocit být v kůži milionáře. Jak to s námi dopadlo? To se dozvíte na konci článku. 

Druhou věcí, kterou dostanete při vstupu, je audio guide. Zda ho využijete nebo ne, je zcela na vás. Často se z něj ale můžete dozvědět informace, které nikde nejsou napsané a za poslech rozhodně stojí. 

První místnost je rozehřívací - seznámí vás s historií let 1900 - 1912, samozřejmě velmi výsekově, představí vývoj lodní dopravy a plavby vůbec a ukáže několik prvních věcí vylovených z vraku Titanicu. Například dámské krajkové šaty, jejichž restaurace rozhodně nemohla být snadná. No a pak už vás pozvou na palubu. 

Nejprve je návštěvníkům promítnut krátký film o stavbě lodi. Jedná se o autentické dobové záběry z roku 1912, což už samo o sobě je unikátní. Následuje místnost s modelem lodi a jejím popisem a pak už postupně procházíte celým Titanicem od kajut první třídy po kotelnu. Během této cesty se dozvíte spoustu zajímavostí o životě na lodi, cenách, stravování nebo technickém fungování. Jak postupujete dál, atmosféra pomalu houstne, až se přiblížíte na dosah ledovci. Doslova. Na led si totiž můžete sáhnout. A že to pořádně studí. 

Od srážky s ledovcem uplynulo jen zhruba dvě a půl hodiny a Titanic šel ke dnu. A spolu s ním i více než 1500 lidí. Někteří se nedostali včas do člunů, jiní se rozhodli dobrovolně zemřít a ohromné množství umrzlo v ledových vodách oceánu. Za štěstí se dá pokládat, že loď nebyla plně obsazena, jinak obětí mohlo být ještě víc. 

Už od chvíle svého potopení vzbuzoval Titanic emoce a po jeho vraku se pátralo. Trvalo to však více než sedmdesát let, než se výzkumnému týmu Američanů podařilo loď objevit. Od té chvíle už uplynulo třicet let a z vraku se podařilo zachránit ohromné množství předmětů. Loď samotná však pomalu chátrá, podléhá přírodě a za nějakou dobu se rozpadne v hromádku prachu. Ale vyprávět se o ním nepřestane. 

A jak to vlastně dopadlo s našimi pasažéry? To se dozvíte na tabuli v poslední (respektive předposlední) místnosti výstavy. Velká pamětní tabule vyjmenovává všechny pasažéry i posádku a dělí je na ty, kteří přežili, a ty, o nichž nejsou zprávy a tedy nejspíš zahynuli. Záznamy jsou podle tříd a abecedně, takže se celkem slušně zorientujete. A my? Ségra se potopila spolu s lodí, já jsem přežila i se svou novomanželkou. Tak alespoň nějaký příběh s happy endem. 

Úplně poslední místnost je potom věnována odrazu Titanicu v populární kultuře. Dozvíte se tam něco o filmech, které na jeho motivy vznikly, budete moct hledat stopu Čechů na této lodi a seznámit se s dalšími námořními katastrofami. 


Za sebe hodnotím výstavu velmi kladně. Myslím si, že splňuje to, co slibuje. Poskytne množství zajímavých informací zábavnou formou a dovolí vám prožít příběh Titanicu na vlastní kůži. Takže pokud máte tuhle loď rádi nebo vás její příběh fascinuje, neváhejte s návštěvou.

Žádné komentáře:

Okomentovat