Anna Godbersenová - Intriky


Vracíme se do New Yorku přelomu století. Mezi intrikující smetánku neváhající si zašpinit ruce, dívky příliš krásné, aby mohly být i mravné a muže neschopné učinit správné rozhodnutí v tu pravou chvíli. Přelom století se nezadržitelně blíží a právě před vstupem do nového věku se nikdo neštítí použít těch nejšpinavějších zbraní, aby dosáhl svého cíle. Kdo má dost síly ve hře intrik zvítězit? 

Že nic není nebezpečnějšího než odmítaná či pokořená žena, je odvěká pravda. Penelopa je odhodlaná dostat se za každou cenu do popředí, mezi newyorskou smetánku a zpět do náruče svého bývalého milence Henryho Schoonemakera. Teď, když je je jeho snoubenka mrtvá, nebo alespoň mrtvá pro většinu obyvatel metropole, je Henry opět volný. Ženská taktika a pletichaření však z nějakého důvodu najednou nezabírá. Protože zatímco Penelopa se snaží předstírat, že se změnila, objekt jejího zájmu proměnou skutečně prošel. Poprvé v životě pochopil, co to znamená zamilovat se a bez postranních úmyslů. Jeho vyvolená by pro něj sice měla být nedosažitelná, ale znáte to... zakázané ovoce nejvíce láká. A tak ani Henry není schopen si pomoct a touží po sestře své "mrtvé" snoubenky. A aby toho nebylo málo, do dění na východním pobřeží se zaplétá i Carolina, donedávna ještě služka Lina, která se učí brodit marastem společenského postavení. A protože jejími učiteli byli ti nejlepší, netrvá jí dlouho pochopit, že informace jsou to nejcennější, co se dá v New Yorku nabídnout, a ne vždy se dají vykoupit penězi. 

Daleko od ruchu a shonu velkoměsta, na dálném západě, zatím Elizabeth žije poklidný venkovský život se svou dávnou láskou Willem. Jejich vztah je hříšný, ani jednomu to však příliš nevadí. Manželství mohou klidně předstírat - alespoň do chvíle, než si Will splní svůj dávný sen o drahém snubním prstenu, který své lásce koupí. Východisko vidí v nalezištích ropy a zdá se, že jeho pátrání nabírá správný směr. Co se však může stát, když okolnosti chtějí, aby se Elizabeth aspoň na skok vrátila do svého rodného města a Will nemůže ji nedoprovodit. Zdá se, že New Yorkem brzo otřese pořádný skandál. Zvlášť když všichni novináři spekulují o tom, jestli starší sestra Hollandová nežije někde v ústraní nebo nedejbože doupěti únosců. 

Osudy všech hrdinů se musí zákonitě promísit a navzájem ovlivnit, ne všichni však mohou z konečného souboje vyjít vítězně. Informace je mocnou zbraní a výbornou měnou. A kdo s ní umí zacházet, nakonec vždy dosáhne toho, co chce. Ale co bude s ostatními? Dokáží se po prodělaných pádech postavit zpět na nohy a rvát se o to, co jim náleží, nebo zůstanou ležet v prachu a velkoměsto je smete? Na to snad odpoví další díl. 

Stejně jako první díl, i Intriky jsou vyprávěny z pozice pěti různých hrdinů - intrikánky Penelopy, odvážné Elizabeth, ctižádostivé Liny, zamilované Diany a lehce ztraceného Henryho. Každý z nich má svůj osobitý charakter a pohled na určité věci. Zatímco Penelopa intrikuje na každém kroku a za cennou informaci nabídne cokoliv, Diana se ve světě přetvářek teprve zabydluje a postupnými krůčky se učí přijímat fakt, že nikomu se nedá věřit. Lina se po vzoru Penelopy a za vydatného přispění nových přátel vrhá do zkaženého světa newyorské smetánky a čile intrikuje pro svůj užitek i potěšení. Elizabeth by ze všeho nejradši byla někde jinde a chudák Henry má dost problémů sám se sebou a jeho záchvěvy čestnosti by mohly mít trochu racionálnější podklad. Nedá se říct, kdo z vypravěčů je nejhlavnější, stěžejní úlohu však v příběhu hrají Henry s Dianou a jejich rozvíjející se vztah. Jenže protože láska je něco, co se ve vyšších kruzích prostě nenosí, před oběma stojí celá řada překážek. Záleží jenom na nich, jak jim budou čelit a kdo bude nakonec úspěšnější. Ale protože zázraky se dějí, můžeme věřit, že láska nakonec všechno překoná. 

Kniha je psána neobyčejně čtivě, navíc jazyk a způsob vyjadřování je uzpůsoben každé z postav. Nejsou mezi nimi nijak markantní rozdíly, ale jakmile se s postavami trochu sžijete, začínáte rozlišovat jemné nuance v jejich myšlení a chování, čemuž je pochopitelně podroben i jazyk, jímž je daná pasáž napsaná. Jako u předchozího dílu, i zde se před každou kapitolou nacházejí krátké zprávy - ať už se jedná o dopisy, vzkazy nebo články ze společenských rubrik novin -, které nastiňují, co se v které kapitole odehraje. Koncepce je opět rámcová a retrospektivní. Začíná se na Silvestra 1899, následuje skok do poloviny prosince a poté se děj chronologicky posouvá zpět k úvodnímu okamžiku. 

Autorka nemá ve stylu používat příliš mnoho slov, takže čtenář se v nich neztrácí. Spíš naopak - každá věta má přesně tolik písmen, kolik potřebuje. Žádné nechybí, žádné nepřebývá. Text tím pádem působí vyváženě. Navíc je poměrně zábavné přelétávat mezi Dianiným snílkovstvím, Penelopinou chladnou vypočítavostí a Henryho prazvláštní logikou. Každá z postav žije svým vlastním životem a to hlavně díky jazyku. 

Co dodat závěrem? Intriky jsou o boji - lidí mezi sebou i lidí se sebou samými. New York a jeho společenská hra mají přísně vymezená pravidla a přežít může jen ten nejsilnější. Uvidíme, kdo to nakonec bude. Možná, že odpověď přinese už další díl.

Žádné komentáře:

Okomentovat