Anne Golon - Angelika, toulouská svatba


Pokud hledáte romantické oddechové čtení na prázdniny u moře nebo třeba jen na letní povalování, určitě sáhněte po tomhle románu. Pro mě už se Angelika pomalu stává prázdninovou klasikou :) 

S Angelikou de Sancé de Monteloup se znovu setkáváme po jejím sňatku. Po obřadu, který proběhl v zastoupení, se mladá hraběnka vydává až na jih Francie do vzdáleného Toulouse za svým manželem, Joffreyem de Peyrac, aby mohli být oddáni znovu rukou tamějšího arcibiskupa. Mladá hraběnka cestu za novým domovem podniká se značnými obavami. Je teď sice neobyčejně bohatá a vážená, ale zato provdána za člověka, který jí nahání strach jak svým bizarním vzhledem, tak poněkud svérázným chováním. 

Mladá žena se najednou ocitá v prostředí naprosto odlišném od toho, v němž vyrostla. Velkolepé hostiny a zahraniční návštěvy jsou na denním pořádku, a přesto si Angelika nepřipadá šťastná. Je vězněná ve zlatém kleci jako krásný exotický pták. Má všechno, co si jen může přát, možnost svobodně cestovat po kraji, manžel ji zahrnuje krásnými šaty a šperky... Jiná žena na jejím místě by se vznášela blahem, málokterá by si nepřála stát se hraběnkou de Peyrac, ale Angelika se nemůže na manžela málem ani podívat. Je jí sotva osmnáct a má pocit, že život pro ni skončil. 

Pomalu plyne čas. Ve Francii ještě pořád probíhá spiknutí frondy, kterému se král úspěšně brání a z bojů vychází vítězně, slunný Languedoc však zůstává nezasažen. V Toulouse plyne život v poklidném tempu, jež nemůže nic narušit. Nadále se zde pořádají hostiny a ohlašují se cizí vědci, občas vystrčí drápky arcibiskup se svým varováním, ale jinak nic nenarušuje slunné podnebí svádějící k radovánkám nejrůznějšího druhu. Angelika si na svůj nový život i postavení zvyká, získává nové přátele a známé. Zároveň si hledá cestu ke svému muži. 

Den za dnem mladá žena zjišťuje, jakým člověkem její manžel ve skutečnosti je, a zjišťuje, že její prvotní předsudky nebyly opodstatněné. Její strach se postupně vytrácí a přijde čas, kdy začne společnost hraběte de Peyrac úmyslně vyhledávat jako tolik jiných. Zdá se, že na obzoru se objevuje osudová láska... 

Angelika je o něco starší a zkušenější, svým způsobem však stále až dětsky naivní. Touží po lásce jako z pohádky, ale zdá se jí, že její vyvolený musí splňovat parametry prince. Potýká se s vlastní zaslepeností a hrdostí a odolává tak dlouho, až málem přijde o šanci být skutečně šťastná. 

Joffrey de Peyrac, charismatický hrabě celým srdcem oddaný vědě a umění, je člověkem poněkud svérázným. Existují-li dva způsoby, jak něco provést, on si vždy zaručeně vymyslí nějaký třetí. Vyzařuje však tak zvláštní fluidum, že lidé okolo něj rádi a ochotně zapomínají na jeho lehce strašidelný zjev. Jeho kouzlu podléhají muži i ženy. Je mužem vzdělaným ve všech oblastech, který zároveň dokáže přijímat i veškeré nástrahy obyčejného života. 

Titulní pár spolu tvoří harmonickou dvojici, přestože se to možná na první pohled nezdá. Z charakterového hlediska je rozhodně nejzajímavější duševní vývoj Angeliky, její změna z naivní dívenky v relativně sebejistou mladou ženu. Čtenářky pak nemohou nemilovat ironii a sarkastické poznámky hraběte Peyraca. 

Stejně jako první díl, i pokračování je napsáno nesmírně čtivě. Díky vynikajícím vyjadřovacím schopnostem Golonové naplno vyzní veškerá romantika v knize obsažená, autorka si navíc výborně hraje s jazykem a naprosto ho přizpůsobuje dané situaci. Bez ohledu na to, jestli mluví o lásce nebo hvězdách dokáže se vyjádřit naprosto výstižně a udržet si pozornost svých čtenářů, či spíše čtenářek, od první do poslední strany. 

Druhý díl rozšířeného vydání je nabit romantickým jiskřením a láskou od začátku do konce. Oproti původní verzi přibyla celá řada scén, které napomáhají lépe pochopit vzájemné soužití manželů a vývoj jejich vztahu a čtenář konečně nemá pocit, že je děj příliš osekaný a on tím je záměrně o něco připraven. A proč nedám 100 %? Jednoduše proto, že naprosto perfektní není nic a perfektní věci jsou ve své podstatě dokonale nudné. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat