Alex Flinn - Beastly: Lindy's Diary


Pokud jste měli tu čest s Netvorem, pak víte, že je to příběh Kylova života vyprávěný z jeho pohledu. Což znamená, že v něm spousta věcí chybí. Především Lindin pohled na věc. A právě tento nedostatek se nám autorka rozhodla vynahradit poměrně krátkým "půldílem", který nám dává nahlédnout do Lindiných nejskrytějších myšlenek.

Výhodou Lindina pohledu je především trochu jiná perspektiva. Život je pro ní každodenním bojem o přežití. Možná ne tak doslova, ale daleko k tomu nemá. Její otec je drogově závislý feťák, který se není schopen držet od drog dál, takže se každou chvíli stane, že jim vypojí elektřinu nebo je rovnou vyhodí z bytu. Život v New York City totiž něco stojí a Lindy, přestože se snaží, seč může, prostě nevydělá dost, aby pokryla náklady na živobytí i otcův fet. Právě proto chce dát tomuhle zpropadenému životnímu stylu vale a stát se někým lepším.

Příběh začíná dříve než Netvor. Jedním podzimním setkáním na chodbě školy. Lindy, s čisté dobroty srdce, zachrání Kyla Kingsburyho před všetečnými dotazy. Čímž si zaslouží pár minut jeho pozornosti a naději, že by si jí možná někdy mohl všimnout. Všechny její racionální smysly říkají, že kluci jako on (rozumějte dokonalí, prachatí hezounci) prostě nerandí s dívkami jako je ona. Ale co kdyby přece. Během toho jediného krátkého rozhovoru, při pohledu do Kylových hlubokých modrých očí, Lindy uvěří, že na tom klukovi je víc, než jen pěkný zevnějšek. A už sama sebe tolik neviní za to, že je do něj tajně zamilovaná.

Po osudném plese, tedy, osudném pro Kyla, Lindy na nějakou dobu přestává deník psát. Protože podle jejích vlastních slov není o čem. Její život bez Kyla je podivně nezajímavý. Pak však přijde šok. Její otec dorazí domů se zcela neuvěřitelnou historkou a žádá ji, či spíš rozkazuje, aby se přestěhovala do cizího domu k cizímu chlapci a žila tam s ním. Jako důvod uvádí Lindinu bezpečnost. Dívka však velmi brzy zjistí, že je to jen jedna velká lež a že najednou se stává vězněm v luxusním domě, jehož majitel je přinejmenším zvláštní...

Přestože by se mohlo zdát, že Lindy vlastně už nemá k příběhu, který známe, co nového říct, opak je pravdou. V jejím deníku se nachází řada zajímavých epizod popisujících život v domě, které se v originálním románu nevyskytují. A nutno podotknout, že všechny nám dovolují nahlédnout hlouběji do duše jak Lindy tak Kylovi a lépe je poznat. Lindin deník úžasně popisuje vývoj dívčiných vlastních pocitů vůči vězniteli a ukazuje její vnitřní boj.

Pokud se vám líbil Netvor, bude se vám líbit i Lindin deník. Je to stejný příběh, ale z trochu jiné perspektivy. Především je to šance odhalit skrytá zákoutí života naší hlavní hrdinky a zároveň nahlédnout hlouběji do jejího vztahu s Kylem. V podstatě je to banální vyprávění. Nic víc, než myšlenky šestnáctileté holky svěřované papíru, protože nikdo jiný, komu je říct, není po ruce. Ale je to zároveň příběh, který potěší všechny romantické duše. Ať jakkoliv banální, je to vyprávění o lásce s pohádkovým koncem. A taková máme přece všichni rádi. Nebo spíš všechny. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat