George R. R. Martin - Bouře mečů


Jakou největší chybu lze udělat, když čtete Maritnovy knížky? Oblíbit si jakoukoliv postavu... 

Po smrti Uchvatitele Roberta Baratheona vypukla krvavá občanská válka. Mocní lordi využili příležitosti vyřídit si staré účty a jako vrány se slétávali na Železný trůn. Říše je zdecimována a prostí lidé trpí kvůli rozmarům svých pánů. Do pohybu se ale daly mocnější síly než ocelí vyzbrojení a zlatem zaplacení válečníci. Daenerys díky svým drakům přinesla do světa magii a na dalekém severu se probouzejí Jiní. Tajemné bytosti, na které už nikdo nevěří. Ale když přichází bílý mráz, ocel Západozemí nezachrání... 

V druhém díle se nám uchazeči o trůn protřídili, přesto jich ale zbývá víc, než bych se jich na tu ošklivou železnou židli vešlo. A proto nám Martin nachystal další překvapení. Vypadá to, jako by se autor dva díly připravoval na události, které se stanou v druhé polovině třetí části. Protože, když se děj přehoupne do zmiňované druhé poloviny, na konci každé kapitoly si budete sbírat bradu ze stolu. Poctivost je totiž vždy po zásluze potrestána a ti největší záporáci se drží až s neuvěřitelnou silou. 

I třetí díl svojí ságy rozčlenil Martin jako díly předchozí. Kapitoly jsou vyprávěny ze střídavých pohledů různých postav. Tím se z knihy nestává jeden příběh, ale několik jednotlivých románů. Ty ale do celého konceptu zapadají naprosto dokonale a čtenář nemá pocit jakékoliv roztříštěnosti. Třetí díl je opravdu rozsáhlý a není proto divu, že zabírá pohledy poměrně velkého počtu hrdinů. Přesněji můžeme vidět příběh z deseti různých úhlů pohledu - rozvětvené Starkovy rodiny, dvou bratrů Lannisterů, bastarda Jona Sněha s jeho přítelem Samem, pašerákem Davosem ve službách Stannise Baratheona a Daenerys, která získává čím dál větší moc. 

Mezi moje nejoblíbenější hrdiny se bezpochyby zařadili právě Lannisterští bratři. Zatímco trpaslík Tyrion trpí v Králově přístavišti, které sice zachránil před zkázou, ale jeho vzhled mu neustále zavírá dveře před jakýmkoliv uznáním, jeho bratr Jaime nám ukazuje, že dobro a zlo jsou navzájem svázaný pojem. Právě Jaime se stává postavou až tragickou, zasaženou nespočtem ran osudu. 

Martin se bezpochyby zapsal do literární historie jako jeden z nejlepších spisovatelů současné fantasy. Z knihy totiž vyzařuje neskutečná atmosféra, která potvrzuje pravdivost slov a skutků všech postav. 

Třetí díl je bezesporu nejlepší z dosavadních tří a nic na tom nemění fakt, že je kniha nehorázně těžká, takže si ji nikam nemůžete vzít, nebo snad to, že vám přímo pod rukama umírají vaše oblíbené postavy. Martin stvořil knížku, která vám sice ukrade velké množství času, ale přinese neskutečný čtenářský prožitek.

Žádné komentáře:

Okomentovat