Ali Land - (M)Učednice


Co se vlastně děje v mozku psychopata? A může to být dědičné? Milly je patnáct, ale už si v životě prošla peklem. Její matka je psychopatkou využívající malé děti pro své zvrhlé potěšení a zároveň vražedkyní, která se nevinných malých bytostí zbavuje ve chvíli, kdy ji přestanou bavit. Její dcera byla u toho, když mučila a zabíjela bezbranné děti, a už to nedokázala dál snášet. Rozhodla se svou matku nahlásit na policii a rozjet soudní proces. To je ovšem teprve začátek... 

Milly dostala v rámci vyšetřování novou identitu i rodinu. Stěhuje se do velkého, anonymního Londýna, kde nastupuje na prestižní soukromou školu a dosahuje tam značných úspěchů. Alespoň co se studia týče. S lidmi příliš nevychází, čemuž horlivě napomáhá i její nevlastní sestra Phoebe, dcera psychiatra, jenž si vzal Milly k sobě domů jako pěstoun. Milly bojuje se svými vnitřními démony, pokouší se vyrovnat s minulostí a vidět před sebou zářivou budoucnost. To je však těžší, než by kdy předpokládala. 

Autorka čtenáře umně provádí zákruty psychopatovy mysli, poukazuje na jeho pokroucené vnímání reality a neschopnost zařadit se do normálního života. Psychopati jsou odemočnění, pocity u nich fungují jinak než u normálních lidí, svým bizarním chováním mohou nahánět strach. Zároveň však dokážou naplno rozvinout kouzlo své osobnosti a budit v ostatních důvěru. Jak se postupně odhaluje, jakou hru matka s Milly vlastně hrála, odhaluje se rovněž v celé své zrůdnosti zvrácenost jejího počínání. A stejně tak to, že na své dceři zanechala hluboké a nesmazatelné stopy nejen fyzického rázu. 

Kniha je napsaná čtivě a rychle plyne. V hlavní roli je Milly, která je rovněž vypravěčkou celého příběhu. Právě skrz ni čtenář odhaluje mentální pochody psychopata, stejně jako zotavování člověka, jenž utrpěl psychickou újmu. Jednotlivé informace v příběhu se skládají postupně jako dílky puzzle a odkrývají stále podrobněji nenormální způsob myšlení. Vrstva po vrstvě se tak odhaluje pravda, mnohdy neskutečně děsivá. 

V knize se toho za celou dobu moc nestane. Krom několika výrazných dějových zvratů je celý román zejména o psychologickém portrétu hlavní hrdinky a její matky. V některých místech je děj poměrně snadno odhalitelný a samotný závěr možná není pro pozorné čtenáře až tak šokující, jak by mohl být. Přesto se jedná o zajímavě vystavěný příběh s propracovanými postavami a neotřelou zápletkou. 

(M)Učednice je nepochybně zajímavou psychologickou sondou do ne zcela probádané oblasti. O psychopatech toho bylo napsáno spoustu, přesto zřejmě nikdo nedokáže s absolutní jistotou říct, jak funguje jejich mysl a jaká temná zákoutí se v ní skrývají. Pokud se tedy chcete nechat udivovat lidskou zvráceností, měli byste tento psychothriller vyzkoušet.

Žádné komentáře:

Okomentovat