Cynthia Harrod-Eagles - Osudová volba


Napoleon byl poražen a odklizen na ostrov Sv. Helena, poměry v Evropě se však do původního stavu vrací velmi pomalu. Všechny zasáhla poválečná krize, chybí peníze, lidé se začínají bouřit, politická situace v zemi není ideální a do toho se Morlandové musí potýkat s osobními krizemi a tragédiemi. 

Morland vždy patřil k bohatým domům, jehož majitelé se nemusí obávat budoucnosti a mohou si žít nanejvýš pohodlně. I zdejší páni se však musí vypořádat s důsledky války, nemluvě o nečekaných výdajích. Ohromná bouře totiž vážně poškodí dům a dojde nejen k materiálním ztrátám. Aby bylo z čeho zafinancovat opravy, nabízí se prodej manchesterských přádelen. Héloise o ně stejně nikdy příliš nestála. V doprovodu Sophie se proto vydává do průmyslového ráje jménem Manchester, aby zvážila své možnosti. A shodou náhod i předurčila příští osud své dcery. 

Lucy o peníze nikdy příliš nedbala a naštěstí jich má tolik, že se nemusí nijak zvlášť uskrovňovat. Poté, co se jí podaří zdánlivě ideálně provdat Rosamund, odjíždí se zbytkem rodiny na toulky po kontinentě. Její dcera si vzala svou dávnou lásku z dětství, Marcuse, její city vůči němu však od dívčích let značně ochladly. Navíc se brzy ukazuje, že každý z novomanželů čeká od jejich vztahu něco jiného, takže na problémy je zaděláno. 

V již patnáctém pokračování Dynastie Morlandů se autorka věnuje zejména hrdinkám známým z předchozího pokračování, tedy Rosamund a Sophii, nezanedbává však ani nikoho z ostatních a navíc vrací na scénu i další, trochu pozapomenuté postavy. A nikdo z nich nemá snadný život. Takřka každá větev rodiny se musí popasovat s nějakou vnitřní krizí, ať už se jedná o úmrtí blízkého příbuzného, manželskou nevěru nebo finanční potíže. A do toho všeho žijí Morlandi v poměrně bouřlivé době. 

Regentství se chýlí ke konci, protože už dlouho umírající Jiří III. začíná odpočítávat své poslední minuty, to však neznamená, že je země venku z problémů. Spíš naopak. Princezna Charlotta, jediná dědička trůnu totiž umírá při porodu mrtvého dítěte a země se ocitá na pokraji dynastické krize. Zvlášť když nikdo z královských synů nemá zákonem uznávané potomky. Je tedy nejvyšší čas urychleně se oženit a přivést na svět legitimního dědice. A aby toho nebylo málo, zemí otřásají rebelie hrozící přerůst v celonárodní revoluci.

Osudová volba přenáší čtenáře do časů bouřlivých změn na všech frontách - slibně se rozvíjí průmysl, vzrůstá vášeň k cestování, do parlamentu pronikají nové vlivy a prosazují se neobvyklé zájmy. Ponapoleonská doba se nese ve znamení masivního rozvoje veřejného života, do nějž se pokouší zapojit co nejširší vrstva obyvatelstva. Někteří z Morlandů však změny okolo sebe příliš nevnímají, protože se musí potýkat s problémy mnohem osobnější povahy. Některé jejich volby totiž mohou mít doslova osudové následky...

Žádné komentáře:

Okomentovat