Alma Katsu - Elixír


"Jsou chvíle, kdy si přeju, abych se mohla uspat, řekněme na deset let. Usnout, ať se všechno zastaví. Vygumovat špatné vzpomínky je nemožné. Udělat něco, to není tak těžké - ale těžké je žít s tím, co člověk udělal." 


Jediné náhodné setkání, které dokáže převrátit život vzhůru nohama… Lékař mající noční službu a dívka, která podle vlastních slov kohosi zabila v lese. Dva lidé, které by nemělo nic spojovat, dva lidé, které může spojovat všecko… 

Luke je rozvedený chirurg, jehož život je sérií zklamání. Uvízl v malém městečku na severu Maine, k němuž ho po smrti rodičů nic nepoutá, ale on nemá sílu ani vůli odejít. Jeho život se mění ve stále se opakující rutinu - práce v nemocnici, jídlo, spánek. Žádný pořádný volný čas ani způsob, jak ho využít, prakticky žádní přátelé. 

Lanny je dívka od pohledu velmi mladá, oslnivá, uchvacující. Dozná se k vraždě, zároveň však ospravedlňuje, co udělala. Dokáže vysvětlit, proč vzala v lese život jakémusi muži, chce se někomu svěřit. Na oplátku však žádá pomoc. Záleží jen na lékaři, jak se rozhodne. Dopomůže vražedkyni k útěku, anebo ji ponechá ve spárech místní policie? 

"Ona ho potřebuje, jakýsi hák zaklesnutý do hrudi ho odtahuje jako nic a on se nedokáže vzepřít. Vrhá se z útesu do temné vody; nevidí, co na něj čeká dole, ale ví, že není na světě síly, která by ho dokázala zadržet." 

Lenořin životní příběh je takřka neskutečný, plný nebezpečí a dobrodružství, zvláštních lidí a osudových setkání. Všechny dívčiny kroky však vždy směřují za jediným cílem - ochránit muže, jehož nadevše miluje, věnovat mu život, jaký si zaslouží. A sama najít v jeho objetí klid a životní štěstí. 

"V jeho přítomnosti jsem byla nejistá a vždycky budu, břímě mé lásky mi visí na krku jako kámen." 

Jonathan - muž ohromující krásy, který si k sobě dokázal Lenore připoutat, aniž by s ní prohodil jediné slůvko. Muž, který uchvacuje všechny ženy okolo a neštítí se toho využít. Muž, který je příčinou všech dívčiných vzletů a pádů. Právě jeho přičiněním se sotva dospělá Lanny dostává ze zapomenuté vsi do životem kypícího Bostonu - na místo, kde osud může pořádně zamíchat kartami. 

"Do hrdla mi stoupal strach a vzrušení - ty budou teď mými věčnými společníky: strach z neznáma a nezkrotná touha po dobrodružství."

Elixír je příběhem v příběhu - úchvatným historickým románem zasazeným do netradičních kulis, úchvatným dobrodružstvím, v němž se jen pozvolna, kousek po kousku, odhaluje, co jsou hrdinové vlastně zač. Napětí, romantika a především… osud. Pocit, že nad lidskými životy vládne cosi, co nedokážeme přesně pojmenovat, ale víme, že to existuje. A může nás to stejnou měrou děsit jako fascinovat. 

Autorka dokázala do své čtyř set stránkové knihy vepsat tři příběhy, které vzájemně souvisí, proplétají se a splývají. Čtenář pozvolna odhaluje zákruty lidských osudů, prožívá s nimi nečekané zvraty a dychtivě otáčí listy, aby si ověřil své domněnky. Příběh ubíhá ve správném tempu a graduje přesně na tom správném místě. 

Elixír je podivně strhující. Nutí vás prožívat příběhy svých hrdinů, cestovat s nimi časem do vzpomínek na děje dávno minulé i naděje do budoucna. Alma Katsu na stránkách své prvotiny vytvořila svět, který žije a pohlcuje čtenáře. Svět, který rozhodně stojí za to poznat… 

Žádné komentáře:

Okomentovat