Candace Bushnellová - Deníky Carrie B.


Candace Bushnell je autorkou, kterou rozhodně není třeba představovat. Kniha o čtyřech svérázných ženách obývajících New York se stala trhákem a velice tomu napomohl hlavně seriál, který na přelomu tisíciletí trhal divácké rekordy. A i dnes si dokáže najít nové a nové fanynky. 

Jelikož ale autorka do knihy nezakomponovala sebemenší zmínku o Carriině minulosti, přišla s novým příběhem. Knihou o dospívající Carrie a jejích přátelích. 

Carrie Bradshaw žije se svým otcem a dvěma sestrami na malém městě ve státě Connecticut a zrovna nastupuje do maturitního ročníku. Otec touží, aby po jeho vzoru pokračovala ve vědecké kariéře na Brownově univerzitě, zatímco sama Carrie se touží stát slavnou spisovatelkou. A i když zrovna obdržela zamítavý dopis ze školy v New Yorku, nehodlá ve svém snažení nijak polevit. A jelikož bychom neměli o čem číst, do všeho se zamotají vztahy. Carrie sice už několik vztahů měla, s žádným přítelem ale nezašla tak daleko, aby s ním prožila svoje poprvé. 

A do toho všeho vstupuje na scénu Sebastian Kydd. Nový a také trochu tajemný student, který si brzo získá srdce nejedné maturantky. A aby toho nebylo málo, Carrie poznává George, studenta Brownu, který je snem každé dívky. 

Knížka je oddechovým románkem, který ale neváhá řešit i závažnější problémy. Ať už se jedná o homosexualitu, problémy v dospívání nebo zkrátka jen falešná přátelství. Carrie se během stránek příběhu dostává do spousty situací, které jsou většinou úsměvné, ale kolikrát nás i ji nutí k zamyšlení. 

Všechny charaktery v knize jsou napsané více než dobře. Každá postava je jiná, takže se vám nestane, že by se vám pletly, a zároveň jsou natolik univerzální, že v nich spousta čtenářů najde své současné i bývalé spolužáky ze střední školy. 

Přiznám se, že jsem nikdy nebyla fanynkou Sexu ve městě. Až poslední dobou přicházím tomuto seriálu víc a víc na chuť. A i když se kolikrát neztotožňuji z feministickými názory některých postav, jedná se o naprosto oddechovou věc. A ve stejném duchu se nesou i Carriiny deníky. 

Musím říct, že mě kniha příjemně překvapila. Nejedná se o žádné přelomové dílo a v knize nenajdete nic nového. Něco, co by tady už někdy nebylo. Přesto se jedná o naprosto oddechové čtení, které bude bavit každou středoškolačku a troufám si říct, že i ženu, která má období střední školy dávno za sebou. Protože co si budeme povídat. Ty naše důležité ženské problémy se nezměnily už celé generace.

Žádné komentáře:

Okomentovat