Kiera Cass - The One


V paláci zůstaly čtyři dívky. Každá z nich je úplně jiná, ale všechny chtějí totéž - stanout po boku prince Maxona jako budoucí královna. Bez ohledu na to, jestli je to víc táhne ke koruně nebo chtějí jenom naplnit očekávání své rodiny. Která nakonec v tomhle nelítostném souboji zvítězí? 

America si nikdy neuměla představit sama sebe jako princeznu. Právě naopak. V konkurenci ostatních dívek si připadá jako ta nejméně vhodná adeptka pro korunu. A zatímco její city k Maxonovi se prohlubují, má pocit, že o něm se nedá říct totéž. Skoro to vypadá, že věnuje víc času jejím soupeřkám než jí. America je odhodlaná to změnit, i když prostředky, které volí, možná nejsou úplně nejvhodnější. 

Být vtipná, okouzlující, vždy dodržující pravidla. Přesně to se od budoucí princezny očekává. A America u sebe všechny tyto vlastnosti postrádá. Nedokáže vidět sama sebe nezaujatýma očima, nevidí důvod, proč by si měl Maxon vybrat právě ji. A nejspíš i proto se bojí přiznat sama sobě a především jemu, co vlastně cítí. Protože za žádnou cenu by neunesla zklamání, kdyby dala své srdce v sázku člověku, který o něj nestojí. 

I situace za zdmi paláce však začíná nabírat na obrátkách. A zatímco dívky v elitní skupině žijí ve své vlastní uzavřené bublině a snaží se pochopit navzájem, venku zuří neúprosná válka. Rebelové jsou odhodláni získat vládu nad zemí pro sebe a neštítí se udělat ani to nejhorší. V ten samý okamžik však možná dokážou členové královské rodiny najít překvapivé spojence. Pokud nechají svou mysl dostatečně otevřenou a popřejí sluchu poněkud neobvyklé nabídce. I když, všechno má svou cenu, dokonce i uzavření spojenectví. 

Spolu s třetím dílem přichází řada překvapivých zvratů a především příval citů, který naše hrdiny spíš válcuje, než jim pomáhá. Zdá se, že jak Maxon, tak America jsou poněkud zaskočeni vzrůstající vzájemnou náklonností. Ani jeden z nich však není ochoten přiznat, co cítí, dokud si nebude absolutně jistý city toho druhého. Zdá se, že se ocitli ve slepé uličce. A oboustranná tvrdohlavost možná nakonec zničí šance na společné štěstí. 

Mění se však i poměry v paláci a především vztahy mezi dívkami. Co vlastně jsou? Soupeřky nebo přítelkyně? Zbývají čtyři a je proto jasné, že hra se přitvrzuje. Zároveň však mohou vzniknout nečekaná přátelství, která vydrží celý život. Bez ohledu na to, kdo se nakonec stane princovou vyvolenou. 

Musím přiznat, že teprve závěrečný díl mě přesvědčil o tom, že možná Americu neprohodím oknem. Čas od času by si sice zasloužila trochu profackovat, aby si uvědomila, jak hloupě se chová, jinak se z ní však stává poměrně rozumná bytost jdoucí si za svým cílem. Ale bez toho, aby nechávala na zemi povalovat mrtvoly. Má v sobě smysl pro spravedlnost a čestné jednání, a přestože občas na své cestě klopýtne, nemůže nedojít k cíli. 

The One je knížka plná citů a emocí. Vzájemného nepochopení, hádek a usmiřování, budování nových spojenectví a přátelství. Pokud čekáte spoustu akce a tvrdých ran, pak vás série nepochybně zklame. Až na pár rebelských útoků je to celé vlastně jenom o vztazích. Ale myslím si, že to není na škodu. Mezi tím přívalem dystopií, které zavalují trh, je jedna, kde vlastně ani nejde o život, poměrně osvěžující. 

Kiera Cass přišla s výborným nápadem a myslím si, že svůj cíl propojit příběh královny Ester s pohádkou o Popelce, beze zbytku naplnila. Už od první stránky prvního dílu sice všichni tak nějak tušíme, jak to nakonec dopadne, ale to neznamená, že by nás autorka nenutila pochybovat, proklínat hlavní hrdiny a překonávat počínající srdeční infarkty. Za sebe můžu říct, že jsem si sérii užila a těším se, až vyjde česky. Protože se k ní moc ráda vrátím. Nemluvě o tom, že obálky téhle série patří k nejlepším, jaké jsem kdy viděla. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat