Candace Bushnellová - Deníky Carrie B. 2: Léto ve městě


New York, město snů, kde je možné úplně všechno. Mladá Carrie Bradshawová přijíždí plná nadějí a optimismu. Udrží si ho i přes nástrahy, které ji ve městě čekají? 

Carrie přijíždí do města, které nikdy nespí, plná nadšení. Konečně se jí povedlo opustit provinční zapadákov, v němž vyrůstala, a podívat se do skutečného světa. Je to sice jen na léto, ale přesto si připadá jako paní světa. Má plnou hlavu snů a plánů o tom, čeho všeho dosáhne. A netroškaří. Vidí se jako slavná spisovatelka, kterou všichni obdivují a obletují. Co na tom, že její blízcí nejsou schopni rozeznat její mimořádný talent? Ona si ho je plně vědoma. Copak by ji mohli vzít do prestižního kurzu tvůrčího psaní, kdyby neuměla psát? 

Život v New Yorku však není tak růžový, jak si Carrie představovala. Hned na úvod ji okradou, takže nemá ani cent a navíc netuší, kde bude bydlet. Její poslední záchranou je sestřenice její rivalky ze střední školy. Samantha Jonesová se naštěstí ukáže víc než ochotná se o ztracenou dívku postarat. I když za to něco očekává. A jakmile Carrie vykopnou z jejího prvního podnájmu, Samantha ji znovu přijme pod svou střechu a položí tak základy celoživotnímu přátelství. 

A ukáže se, že ne celý New York je špatný a prolezlý zloději. Občas se objeví i nějaký poctivec. Třeba Miranda Hobbsová, svérázná rusovláska, která hájí ženská práva, brojí proti pornoprůmyslu a na všechno nahlíží z těžko skrývaným sarkasmem. Když čirou náhodou najde Carriinu kabelku a rozhodne se ji vrátit, vstupuje do života Carrie nový element. Prostořeká Miranda, která si nebere servítky, se ji snaží udržet nohama na zemi. Ale bude to stačit? 

Druhý díl Carriiných deníků je hledáním cesty za splněním snů. Každý nějaké máme a jdeme si za nimi, i když nemusíme být vždycky úspěšní. Podstatné je se nevzdávat. Protože život nám vždycky pod nohy hází překážky a čeká, jestli vytrváme nebo se vzdáme po prvním zaškobrtnutí. Řada lidí nemá vytrvalost k tomu, aby se prala, když všechno okolo se zdá být proti nim. Štěstí však přeje odvážným a vytrvalým. Otázka zní, jestli Carrie není jen zaslepená svým vlastním sebevědomím. Má skutečně dost odhodlání, aby dosáhla své vysněné kariéry, nebo svůj talent přeceňuje a při prvním neúspěchu pověsí psaní na hřebík?

Deníky Carrie B. vlastně ani nejsou žádným souvislým příběhem, který by k něčemu vedl. Spíše sledem náhodných epizod, které spolu sice souvisí, ale když jedna vypadne, příběh funguje dál. Nejzajímavější na celé knize je vhled do toho, jak se formovalo přátelství nerozdělitelného čtyřlístku Carrie, Charlota, Miranda a Samantha. Čtyři ženy, každá jiná, spojeny náhodou ve městě New York, která má pro každou nachystáno celou řadu překvapení. Ale to už je jiný příběh...

Žádné komentáře:

Okomentovat