Cecelia Ahernová - PS: Miluju tě


Holly je ten typ ženy, která se bez muže ani nenadechne. Takový ten klasický prototyp paničky z lepší společnosti, která snese manželovi první poslední, ale bez něj je bezradná. A když se osud rozhodne ji o lásku jejího života připravit, je ztracená a zdrcená žalem, přes který se neumí přenést. Zavírá se před světem, ignoruje své přátele, mazlí se s věcmi svého mrtvého manžela a odmítá si připustit, že už ho nikdy neuvidí. 


Naštěstí to Hollyini přátelé nevzdávají a jsou odhodláni vytáhnout ji z její kukly zpět na svět. Pár měsíců po Gerryho smrti se tedy vypraví k rodičům, kde na ni už nějakou dobu čeká obálka. Nikdo netuší, co v ní může být. Když ji Holly rozlepí, vypadne na stůl deset dopisů. Na každý měsíc do konce roku jeden. A kdo že je autorem? Její zemřelý manžel. Gerry svou ženu znal neuvěřitelně dobře a tohle je jeho způsob, jak se s ní rozloučit a ukázat jí, jak v životě pokročit dál. 

Pro Holly se dopisy okamžitě stávají biblí. Měsíc co měsíc netrpělivě čeká, až bude moci rozlepit další obálku a co najde uvnitř, jaký úkol si pro ni Gerry vymyslí. Postupně se díky tomu vrací do normálního života. Objevuje, jaké je to žít i pro něco jiného než jen manžela, jaké to je, dělat vlastní rozhodnutí. A přestože život může být a vlastně stále je nesmírně těžký, Holly musí jít dál. 

Příběh, který autorka na stránkách své prvotiny vylíčila, je nesmírně zábavný stejně jako dojímavý. Je to vylíčení způsobu, jak se vyrovnat s životní tragédií. Holly je žena, která vždycky žila jen pro Gerryho, takže je zcela pochopitelné, že si bez něj nedokáže poradit. Věří, že byl její pravou láskou, se kterou bohužel strávila jen omezené množství času. Gerryho smrtí se pro ni svět zhroutil. Nikdy nemusela žít sama za sebe, měla oporu v milujícím muži. A najednou se ocitla sama ve světě, kde neumí žít. 

Každý se vyrovnáváme se ztrátou jinak. Každého potkávají drobné osobní i větší životní tragédie. A musíme svést souboj sami se sebou, abychom se dokázali vzchopit a stát se silnější. Nikdo nevíme, co pro nás zítřek nachystá, ale všichni s tím musíme bojovat a pokud možno vítězit. 

Nechci odsoudit Holly za to, jak prožívá svůj žal. Ani za to, jak příšerně nesamostatná se ukáže. Vlastně nikdy neměla příležitost projevit se jako samostatná osobnost. Byla obětavou manželkou, tato etapa jejího života však skončila. A ona jenom hledá ve světě své nové místo a přesvědčuje se, zda je to vůbec možné. Občas se chová trochu absurdně nebo nelogicky. Všichni však musíme udělat mraky chyb, abychom pochopili, jak je to správně.

Knížka se čte dobře. Je výborně napsaná, příjemně ubíhá. Příběh je svým způsobem banální, ale styl vyprávění mu dává zcela nový rozměr. Na jednu stranu je to všechno strašně smutné, na druhou nesmírně romantické a emotivní. A tak nějak všichni víme, že to dopadne dobře. Přestože žádné šťastné řešení vlastně neexistuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat