Christian Jacq - Kleopatra: Poslední sen


Z kdysi mocné egyptské říše zbyly jen trosky. Od časů Alexandra Makedonského zde vládnou Ptolemaiovci, kteří vlivem neustálých příbuzenských sňatků zdegenerovali. Navíc se začali uzavírat ve svém překrásném městě Alexandrii a zapomněli, co to znamená být faraonem. A je úkolem mladičké princezny Kleopatry, aby zašlou slávu obnovila a splnila si tím svůj životní sen... 

Přesouváme se do roku 48 před Kristem. Egypt se nachází na pokraji občanské války, kterou zavinila mladičká Kleopatra svými reformami. A jen o kousek dál spolu u Farsálu soupeří dva nejmocnější Římané své doby - Pompeius a Caesar. Kleopatra je na útěku před zrádnými komplici svého mladšího bratra bažícího po moci, který se musí rozhodnout, na stranu kterého z bojujících Římanů se postaví. Jen jeden z nich totiž bude vítězem boje. A Egypt by se měl připojit na vítěznou stranu. Jinak jeho zašlá sláva ještě více pohasne. 

Mezitím Kleopatra hledá spojence, kteří by jí pomohli v cestě na trůn. Vydobýt si postavení královny, a co víc, faraona, rozhodně nebude snadné. Je totiž pouhou ženou a jako taková nemá nárok samostatně vládnout. Alespoň podle tradic Ptolemaiovců ne. Jedinou šancí na získání moci je usmíření s bratrem a jeho následné vyšachování ze hry. Bude však na tenhle úkol sama stačit? 

Z boje římských velikánů nakonec, za mírného přispění Egypťanů, vychází vítězně Caesar - muž schopný, charismatický a jako spojenec nesmírně žádoucí. Rozbíhá se tedy boj o jeho přízeň. Koho si stárnoucí vojevůdce zvolí? Mladičkého krále posedlého sama sebou, který svírá v rukou moc nad egyptskou říší, nebo svůdnou Kleopatru, jejíž cesta k trůnu rozhodně není roubena růžovými keři? 

Pokud znáte aspoň trochu historii, odpověď na předchozí otázku dávno znáte. Copak by byl muž schopen odolat půvabné, svůdné a mladičké královně, která se mu vymotá z koberce u nohou? Zvlášť když už nějakou dobu ženu neměl. Celý román je popisem vášnivého milostného vztahu Caesara a Kleopatry, na jehož pozadí leží vytoužená cesta na trůn. 

Někteří tvrdí, že Kleopatra si vybrala Caesara z vypočítavosti. Vždyť co by žena jejích půvabů a věku mohla vidět na padesátníkovi? Sice zachovalém, ale pořád o třicet let starším. Na druhou stranu, věkově nerovná partnerství existovala, co svět světem stojí. Žena inteligenčně na výši se přeci nemohla spokojit s nevyzrálým chlapcem, potřebovala muže s rozhledem a zkušenostmi. A přesně to jí mohl Caesar poskytnout. To všechno se odehrálo tak dávno, že pravdu už asi jen těžko zjistíme... 

Tak jako tak, Christian Jacq rozvíjí na stránkách svého románu působivý boj o moc, který je spíše přetlačovanou, v níž má chvíli na vrch ten a chvíli onen. Na konci může být pouze jeden vítěz, zůstanou po něm však hromady trosek a zmařených lidských životů. 

Přestože je to celé o válce, není román příliš akční. Spoustu místa zabírají úvahy postav stejně jako drobnější epizodky, které do celkové kompozice zdánlivě nezapadají, přesto by bez nich román nebyl úplný. Kleopatra: Poslední sen je jen jedním z mnoha zpracování stejného námětu. Není první a rozhodně nebude ani poslední. Vždyť tajemství poslední egyptské královny s kobří čelenkou na hlavě pořád tolik láká... Pravdou však je, že Jacqovo podání je originální, nepochybně se do něj promítají i rozsáhlé znalosti staroegyptské kultury, jimiž disponuje. Román je tak plný živých, vášnivých postav. Možná jim všem ne vždy budete věřit, ale to nic nemění na tom, že kniha rozhodně stojí za přečtení.

Žádné komentáře:

Okomentovat