Suzanne Rindellová - Ta druhá zapisovatelka


New York poloviny 20. let je úchvatné místo plné kontrastů. Na jednu stranu vládne prohibice, která má zabránit narůstající kriminalitě, na druhou existují tajné a bouřlivé večírky plné nelegálního alkoholu. A přesně v tomto ovzduší se ženy snaží obhájit svůj nárok na rovnoprávnou existenci. 

Rose je stenotypistka jistého bezvýznamného brooklynského okrsku. Spolu s ní pracují na stanici ještě další dvě zapisovatelky, seržant, jehož nekriticky obdivuje, a poručík, pro něhož nemá jediné vlídné slovo. Rose je tuctová dívka, jakých jsou v New Yorku tisíce. Nijak uchvacující vzhled ani schopnosti. Je si své obyčejnosti vědoma a v duchu si ji povýšila na přednost. Je prostě tou dívkou, která klidně proplouvá davem, vyhýbá se konfliktům a každý na ni zapomene, jakmile odejde. Někde v koutku duše však Rose touží po tom být obdivovaná a milovaná. A to by mohlo přivodit její pád. 

Když je na policejní stanici kvůli narůstajícímu množství práce přijata nová zaměstnankyně, klidné vody tamějšího prostředí jsou rozvířeny. Odalie je pronikavě okouzlující. Vyzařuje z ní něco, díky čemuž si kohokoliv obtočí kolem prstu - bez ohledu na to, zda jde o muže či ženu. A Rose je jí přímo uchvácena. Hlavním důvodem je její vlastní citová vyprahlost. Rose je sirotek, kterého vychovaly jeptišky. Nikdy neměla milující rodiče, kteří by ji pohladili a přečetli jí pohádku na dobrou noc. Matka ji nikdy nezasvětila do ženských záležitostí a otec nikdy nežertoval o tajných nápadnících. Rose je na světě sama a přesvědčuje sama sebe, že je tak naprosto spokojená. Není schopná přiznat, dokonce ani sama sobě, že touží po důvěrném příteli, který by jí naslouchal a na oplátku se svěřil s nějakým vlastním tajemstvím. 

Když si Odalie Rose všimne, pro dívku se najednou všechno mění. Netrvá dlouho a ze skromného pokojíčku v zaplivaném penzionu se stěhuje do luxusního apartmá špičkového hotelu, čímž poprvé proniká do Odaliina světa. Světa velkolepých večírků, skleniček plných nelegálního šampaňského a bohémských přátel, jejichž smyslem života je protloukat se světem nazdařbůh. Odvrácená tvář New Yorku láká. Ale všimne si Rose včas nebezpečí skrývajícího se pod zářivým pozlátkem? 

Příběh je vyprávěn retrospektivně z pohledu Rose, která už si všechno, co se stalo, prožila a teď zpětně hodnotí. Sama sebe označuje za hloupou a naivní, příliš důvěřivou, příliš bezelstnou... Mluví jako žena, která si toho hodně prožila a je si vědoma toho, co ji to stálo. Jak trpce může chutnat přátelství, jak moc se důvěra nevyplácí... 

Odalie byla zářivým sluncem v šedi mračen, které přineslo do Rosina života vzrušení. Byla výzvou, kterou toužila následovat, tajemstvím, které chtěla rozkrýt. Když vstoupila na cestu, kterou před ní Odalie vydláždila, už nebylo cesty zpět. A kdo mohl tušit, jak to nakonec všechno dopadne. A koho nakonec dožene minulost... 

Román je plný živých postav rodících se z newyorských kulis. Lidičky z polosvěta, bohémové z okraje společnosti, smetánka využívající svého postavení. Díky Rose a jejímu vztahu s Odalií může čtenář proplouvat různými prostředími a objevovat kouzelný New York dvacátých let. Období, kdy všude vládl jazz, muži ještě stále byli gentlemani a ženy odmítaly plnit svou roli domácích putěk. 

Dvacátá léta byla dobou velkých změn. První světová válka změnila svět a postavení lidí v něm. Muži se vrátili z fronty otřesení a ženy si v jejich nepřítomnosti uvědomily, že jsou zcela schopny si ve feminimním světě poradit. Lidé trávící své mládí v poválečné obnově, ještě než přišla příšerná krize, zažívali období rozkvětu. Začínali budovat své životy podle zcela nového modelu. Volný čas už nebyl jen prázdným slovem, ale stal se dobou vhodnou k všemožným aktivitám. V klubech hrála nová hudba a tančily se nové tance, uvolnila se i morálka a lidé začali podléhat nezávazným sexuálním dobrodružstvím. Bylo to období, v němž všichni věřili v lepší budoucnost. Období, do kterého Rose, jak sama přiznává, tak úplně nepatří. 

Pokud máte rádi mafiánské prostředí (i když tak úplně ho v téhle knize nečekejte), jazz a Velkého Gatsbyho, je Ta druhá zapisovatelka románem přesně pro vás. Tak se nechte Rosiným vyprávěním unést na tónech jazzu do doby, kdy sny se stávaly skutečností...

Žádné komentáře:

Okomentovat