Colleen Hooverová - Bez naděje


V našich životech jsou věci, na které nevzpomínáme rádi. Zážitky, myšlenkám na něž se vyhýbáme. A někdy je to, co jsme prožili, tak strašné, že to radši vytěsníme úplně. Jenže co když se to najednou vynoří z hlubin zapomnění? 

Sky je sedmnáctiletá americká teenagerka, jejíž život má k normálu poměrně daleko. Ne snad, že by ona sama byla mimo, to spíš poněkud svérázný způsob výchovy její matky. Karen Sky adoptovala, když jí bylo pět, a zařídila jí šťastný domov. Až na pár drobností. Dívka nikdy nechodila do školy, o její výuku se starala Karen osobně, a navíc elektronika a všechny moderní vymoženosti jako internet nebo mobilní telefon jsou u nich doma sprostým slovem. 

Po téměř třinácti společných letech si Sky konečně vymůže, že půjde do školy. Svou roli v tom hraje i přesvědčování ze strany Skyiny nejlepší kamarádky Six, která do Karen neustále hučí, jak je střední škola bezva. A tak se Sky může těšit na novou, nezapomenutelnou zkušenost. Až na to, že Six, která to celé spískala, odjíždí na půl roku do Itálie. A její nejlepší kamarádka, která toho o životě za zdmi domu moc neví, si bude muset v džungli jménem střední škola poradit sama. 

Spolu s pravidelnou školní docházkou však Sky vstupuje do života také spousta nových lidí. Mezi nimi i Dean Holder. Kluk s mizernou pověstí, který jí však nějakým zázrakem dokáže vykouzlit motýlky v břiše. Nikoho tak komplikovaného Sky ještě nepoznala. Jak se v něm má vyznat? Jak vůbec může vědět, jestli chce s tímhle člověkem mít něco společného? 

Na první pohled to působí banálně. Dva středoškoláci s komplikovaným milostným vztahem. Nic neobvyklého, co by tu ještě nebylo. Jenže pod drobnohledem je celý tenhle příběh mnohem složitější. Ne každý je totiž tím, za koho se vydává. A stačí jediný krátký okamžik, aby váš dosavadní život rozsypal jako domeček z karet... 

Skyina minulost vůbec není taková, jak si myslela. Jako by jí všichni okolo celý život lhali. Možná je někdy lepší vytrvat ve lži, než se dozvědět zraňující pravdu. Kolik sil v sobě může sedmnáctiletý člověk najít, aby ustál všechny rány osudu? Sky najednou stojí před rozhodnutím, o němž by nečekala, že mu někdy bude čelit. A jak do toho všeho zapadá Holder? 

Bez naděje je román, který se jen těžko hodnotí. Rozhodně je to nesmírně silný příběh, který se však čte překvapivě lehce. Jak se skládačka postupně rozkrývá a na povrch vycházejí nové skutečnosti, čtenář může pouze sledovat, jak do sebe všechno zapadá. Konečný výsledek je výborně promyšlený a emocemi nabitý. A navíc autorka vystavuje na odiv problémy, o nichž sice všichni víme, že existují, ale raději si je nechceme připustit. Přestože nemluvit o nich neznamená, že samy od sebe zmizí. Ošklivé věci ze života nezmizí jenom proto, že před nimi zavřeme oči.

Bez naděje je knihou, která vás donutí k zamyšlení a probudí ve vás emoce. Předvede zrůdnosti života, ale udělá to s takovým citem, že vás nepřiměje přestat věřit ve šťastné konce.

Žádné komentáře:

Okomentovat