Julie Crossová - Rozděleni časem: V pasti


Není to tak dávno, co se Jackson naučil cestovat časem a vzdal se svého původního života, aby ochránil své blízké. Vychází však najevo, že některé oběti jsou úplně k ničemu... 

Život Jamese Bonda vypadá v porovnání s tím Jacksonovým jako procházka růžovou zahradou. Ještě mu není ani dvacet a už se z něj stal tajný agent se zvláštními schopnostmi, o nichž nikdo nesmí vědět. A to radši nezmiňujeme, čeho všeho se Jackson musel vzdát. Především své životní lásky Holly, kterou nesobecky vyškrtává ze svého života, aby ji ochránil. Ukazuje se však, že hrátky s časem můžou mít nečekané následky. A v bezpečí tak není vůbec nikdo. 

I přes protesty svého otce se Jackson nechává naverbovat jako tajný agent a člen skupiny Bouře. Než se však bude moct vydat do skutečného boje a postavit se Nepřátelům času, kteří do současnosti skáčou neznámo odkud, musí projít tvrdým výcvikem. Okamžitě je přesunut na pouštní základnu spolu se skupinkou dalších, podobně starých lidí. A vyjít s nimi může být často mnohem horší, než postavit se hordě vrahů. 

Výcvik patří k tomu nejtěžšímu, co kdy Jackson podstoupil. Zvlášť když se musí vyrovnávat s nedůvěrou svých kolegů, buzerací vedení a nepříjemnými vzpomínkami na minulost, kterým by se radši vyhnul. Sice svou minulost pozměnil, ale to neznamená, že se velmi brzy neobrátí proti němu. Co se stane, až výcvik skončí a Jackson se i se zbytkem týmu přesune do New Yorku? 

Druhý díl se v drží v tempu, které autorka nasadila už v Bouři. Spousta nepřátel, spousta akce a především mraky nečekaných zvratů a nezodpovězených otázek. Asi nejzajímavější je fakt, že období, v němž se příběh odehrává, už čtenář zažil. Jenže tentokrát je všechno úplně jinak. Stejný čas, stejné místo a úplně jiný příběh. 

Autorka čtenářům ukazuje svět, jak ho známe, ale zasazuje do něj nepřátele, s nimiž bychom se setkat nechtěli. Všechno začíná od začátku. Jackson v prvním díle učinil jistá rozhodnutí, aby se vyhnul útokům na své blízké. Zahrávat si s časem však není jen tak a karma je pěkná mrcha. Všechny dobré úmysly se brzy mohou obrátit proti vám. Zvlášť když Nepřátelé času sílí, přibývá jich a nikdo netuší, jaké jsou jejich skutečné úmysly. 

Série Rozděleni časem je tak trochu James Bond pro mladé. Tajní agenti se supertajnými operacemi, lidé, kteří by podle evolučních pravidel vůbec neměli existovat, a apokalyptická budoucnost, která lidstvo za pár set let čeká. A především úplně nový pohled na cestování časem, téma poslední dobou nesmírně populární. Není to klišé romantika ale ani klišé boj dobra se zlem. A právě to se mi zamlouvá nejvíc. 

Kniha je čtivá, příjemně ubíhá a nabízí stále tolik nových otázek, že se čtenář jen těžko odtrhne. Jednoduše čtete dál a dál v naději, že na té další straně už musí být kýžená odpověď. A těch tři sta stran uteče neuvěřitelně rychle, aniž byste se půlku věcí dozvěděli. 

Zbývá toho ještě spousta, co je třeba zodpovědět a odhalit. Doufejme, že autorka odvedla dobrou práci i na závěrečném dílu své série. Nápad je dostatečně originální a dobře pojatý, aby čtenáři měl co nabídnout. Potenciál prvních dvou dílů však může ten třetí klidně zcela zazdít. Tak snad se to nestane. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat