Lauren Oliver - Panika


Jsou města, která mají neustále co nabídnout a člověk se v nich nikdy nenudí. Mezi ně ale rozhodně nepatří Carp. Malé ospalé městečko na východním pobřeží USA. Jedinou výhybkou z naprosté normálnosti je Panika. Hra, která se nebojí ze svých účastníků vyždímat vše. Její pravidla jsou nesmírně jednoduchá. Až na jedno, totiž žádná nemá. Nesmíte zpanikařit a na volání o pomoc můžete rovnou zapomenout... 

Panika začíná vždy s koncem školního roku. Účastnit se můžou pouze maturanti, kteří během celého léta soutěží o velký balík peněz. Jsou to peníze, které by mohly změnit život každého účastníka. A možná právě proto je hráčů tolik. Každý je schopen do hry vstoupit s vidinou strachu z neznáma, hlavně aby se stal majitelem výhry. 

To ale rozhodně není případ Heather. Ta původně do hry vůbec nechtěla. Když ale dostane od života další ránu v podobě nešťastné lásky, rozhodne se riskovat vše a stát se součástí hry. 

Dodge naopak plánoval svoji účast v Panice dlouho dopředu. Na rozdíl od ostatních se ale neúčastní kvůli penězům. Jediné, co chce, je pomsta za svou sestru. Neohlíží se na rizika a za svým cílem si jde stůj co stůj. 

Lauren Oliver považuju za svou oblíbenou autorku. A to hlavně kvůli jazyku, který používala ve svých předchozích knížkách. V Panice byste ale její předchozí styl hledali marně. A je to vcelku logické. K popisu hry, která je nebezpečná a hráče nutí jít až na hranice svých možností by se květnaté popisy vůbec nehodily. 

Panika je především o postavách, které příběh vyprávějí. V celé knize se střídají kapitoly z pohledu Heather a Dodge a díky tomu může čtenář vidět rozdílné náhledy na hru. Postupně se také seznamujeme s přáteli dvou hlavních hrdinů a s osudy všech postav. A Lauren je rozhodně nešetřila. Snad každý má svého kostlivce ve skříni. Každý má svoje důvody hrát či nehrát Paniku. 

Celá kniha je nesmírně čtivá a vás proto neustále nutí pokračovat a číst dál. Musíte totiž nutně vědět, co bude příštím úkolem a jak to všechno nakonec skončí. Zápletka se netočí okolo romantiky, což je rozhodně vítané plus. Lauren zkrátka ví, co do svých knih dát, aby se z nich nestala klišé. Přesto bych měla jednu výtku. Možná jsem od samotné soutěže čekala něco víc. Úkoly jsou samozřejmě složité, ale ani při jednom jsem nebyla jako na trní. Autorka zkrátka mohla vytřískat z příběhu ještě něco navíc. A to něco tam ve výsledku chybělo. 

Panika není ničím novým, s čím bychom se na našem trhu ještě nesetkali. Přesto se jedná o nadprůměrný příběh z celé záplavy young adult knížek. Pokud si chcete odpočinout od ufňukaných hrdinek a přeslazených příběhů Panika je určitě dobrou volbou. Čtenáře rozhodně nezklame. Bohužel ani nepřekvapí.

Žádné komentáře:

Okomentovat