Cynthia Harrod-Eagles - Divoký princ


Po smrti Jindřicha VIII. se Anglie propadá do bojů o moc. Nedospělý princ Eduard umírá ještě mladý a jeho sestry mají o vládnutí odlišné představy. Zatímco Mary je přísnou katoličkou, v čemž ji podporuje i manžel, španělský král, Alžběta inklinuje spíše k protestantismu. A přestože po nástupu na trůn je k jinověrcům poměrně tolerantní, rozhodně ještě neřekla své poslední slovo... 

Nanette se po létech věrné služby u královského dvora vrátila domů, vdala se a založila vlastní rodinu. Osud jí však nepřeje spočinout nadlouho v náručí milujícího manžela. Na trůnu totiž dochází k další změně a Alžběta si přeje mít dávnou přítelkyni své matky u sebe, aby se mohla řídit jejími radami. Nanette tedy znovu opouští Morland a odjíždí do intrikami prolezlého Londýna. Královně totiž není možné cokoliv odmítnout. 

V ovzduší politických i náboženských bojů rodina Morlandů v Yorkshirů pokračuje v zaběhnutém koloběhu života. Hrozbu vymření rodu se podařilo odvrátit, protože Paul s Elizabeth se na poli potomstva činili a panství tak má celou řádku dědiců. Jak však pozvolna stárnou a dospívají, jejich životní dráhy se rozchází. Prvorozený John se zhlédne v krásné, ale nedostupné Mary Percyové a je ochoten udělat cokoliv, aby si získal její srdce. Třeba i zůstat na anglicko-skotském pomezí a chránit zem i vlastní majetek před nenechavými nájezdníky. Lettice je odváta ještě dál, když se stane součástí družiny lorda Stuarta, jehož Alžběta vyšle na skotský dvůr jako ženicha tamní královny Marie. Studené skotské hrady, kde to táhne každou škvírou ve zdi, jsou plné temných zákoutí a nebezpečných mužů. Setkání s jedním z nich se pro Lettice stane osudové. Její život už bude napříště jenom strach a obavy o vlastní život, které ani vášnivá láska nemůže zcela vyvážit.

Stejně jako dva předchozí díly, i třetí se zabývá osudy jednotlivých členů rodiny na pozadí historických událostí. V druhé polovině 16. století žije Anglie celkem klidně. Královna má sice spory se svou skotskou příbuznou a otázky víry jsou čím dál palčivější, jinak se však život prostých obyvatel příliš nemění. Zůstávají na svých venkovských sídlech či v městských domech, obdělávají půdu, řemeslničí, obchodují. Anglie se ocitá v jednom ze svých nejšťastnějších období - časech, které se staly svědky velkých zámořských objevů, daly zazářit Shakespearovi a proměnily Anglii ve skutečné impérium. 

A zatímco země pozvolna vzkvétá, na Morlandu přichází ke slovu nová generace. Staří musí přenechat místo mladším, uznat jejich životní názory a odsunout se do pozadí. Paul umíral ve strachu, že žádné z dětí, které vychoval, po něm nebude moct panství převzít. Čas však plyne a Paulovi děti i vnuci se vrací zpátky pod ochranná křídla své rodiny, aby pomáhali rozšiřovat odkaz Morlandů i v dalších letech. 

S postupujícími díly přibývá postav a jejich spletitých osudů, stále ještě se však v nich dá zorientovat. Autorka se mnohem více zaměřuje na detaily a konkrétní epizody jednotlivých životů, takže sice postihne poměrně dlouhé časové období, ale formou, která je pro čtenáře stravitelná. Občas si neodpustí autorskou fabulaci - třeba když podrobně rozvíjí osudy Mary Seymourové, dcery poslední manželky Jindřicha VIII., o jejíchž osudech se ve skutečnosti nic neví, slouží to však dobru věci. Historické osobnosti i události jsou vylíčeny přesně, výstižně a barvitě, takže čtenář se do historie skutečně ponoří, téměř ji prožije na vlastní kůži. 

Třetí díl přivedl na scénu jen drobné rodinné konflikty a snadno urovnatelné spory. Alžbětínská Anglie jako by závažným bojům nepřála. Už v příštím díle nás však autorka přenese přímo do centra občanské války. Tak uvidíme, jak si s tím poradí.

Žádné komentáře:

Okomentovat