David Levithan - Líbali jsme se


Žijeme ve světě, který je relativně liberální. Můžete si dovolit spoustu věcí a nikdo se nad nimi nepozastaví. Homosexuální páry jsou běžnou součástí našeho života a společnost je k nim čím dál vstřícnější. Ne že by neexistovala homofobie, nenávistných a odmítajících lidí je stále dost, situace se však postupně zlepšuje. Ani tak ovšem není snadné být v naší společnosti gayem a nestydět se to přiznat. 

Harry a Craig spolu kdysi chodili. Neklapalo to, takže vztah ukončili, přesto si zůstali blízcí a to natolik, aby předvedli rekordní polibek, jímž chtějí demonstrovat jednak příslušnost ke gay komunitě a jednak bojovat proti předsudkům. Musí vydržet 32 hodin, 12 minut a 10 vteřin, aby vytvořili nový světový rekord a dali celému světu najevo, že není nic špatného na tom, když se líbají dva příslušníci stejného pohlaví. 

Krom ústřední dvojice se však v knize objevuje i řada dalších příběhů mladých gayů - je tu modrovlasý Ryan a růžovovlasý Avery, kteří na sebe narazili na gay plese a padli si do oka. Nick a Peter, kteří svou identitu nijak neskrývají, ale ani ji neprezentují veřejně a přejí si být přijati vlastními rodinami. Cooper, který má pocit, že nikam nepatří a že celý jeho svět je založen na lži... A pak desítky lidí, kteří všechny hochy obklopují, přijímají je či odmítají, podporují nebo jimi opovrhují. 

Přestože je to kniha o teenagerech, nejedná se o klasickou young adult. Ze skupiny náctiletých totiž vybočují vypravěči. Homosexuálové, kteří už jsou dávno po smrti. Příslušníci generace, která umírala v bolestech na AIDS, protože nikomu nestálo za to snažit se objevit lék. Generace, která bojovala se stovkami předsudků a za své právo na existenci se tvrdě rvala. Generace, díky níž dnes mladí chlapci mohou otevřeně přiznat svou orientaci a nemusí se bát odmítnutí. 

Vypravěč není jeden, je to celá skupina a z toho vychází i způsob vyprávění, který využívá střídavě er formy a první osoby množného čísla. Příběhy jednotlivých hrdinů jsou líčeny s naprostým pochopením a podporou a dávány do kontrastu se situací před mnoha lety, kdy otevřeně se přiznat k homosexualitě znamenalo být odvržen zbytkem populace. Autor navíc disponuje bohatou slovní zásobou a barvitými vyjadřovacími schopnostmi, takže dokáže čtenáře bez obtíží vtáhnout do příběhu. 

Líbali jsme se je úchvatným vyprávěním o tom, jaké to je být mladým gayem v naší době. Příběh o hledání sebe sama a svého místa ve světě, o boji s předsudky a boji za právo na svobodnou existenci, o složitosti dospívání, lásky a mezilidských vztahů. Příběh, který vyvolá emoce a zároveň přinutí se zamyslet. A ať už ho odmítnete, nebo vás chytne za srdce, určitě k němu nedokážete zůstat lhostejní.

Žádné komentáře:

Okomentovat