Stephanie Perkinsová - Isla a šťastné konce


Potkat pravou lásku je téměř zázrak, uvěřit v ni je snad ještě složitější a přesvědčit sám sebe, že dokáže překonat všechny překážky, to je věc zhola nemožná. Alespoň pro Islu. Závěrečný díl volné série nás zavádí mezi newyorkské mrakodrapy, do úzkých pařížských uliček i Gaudího barcelonského parku. A všude se nás snaží přesvědčit, že láska přece jenom existuje. 

Isla pochází z bilingvní rodiny a angličtina i francouzština jsou pro ni rodnými jazyky. Základní školu vystudovala v New Yorku, tu střední v Paříži. Teď je tady její maturitní ročník, který s sebou přináší celou řádku změn. A Isla si navíc bude muset vybrat, kam na vysokou - bude to pařížská Sorbonna nebo newyorkská Kolumbie, nebo dokonce univerzita někde úplně jinde? A když se do toho ještě přimíchají milostné trable s klukem, do kterého je Isla zamilovaná už od prvního ročníku, její život začne nabírat na obrátkách. 

Josh zůstal po maturitě svých přátel ve škole sám. Nenávidí to tam a snaží se vymyslet všemožné způsoby, jak se odtamtud co nejrychleji dostat. Nemá ale odvahu říct to rodičům naplno, proto raději dnes a denně riskuje vyloučení. Isla mu do cesty vstoupí spíš mimochodem, je to však jako závan čerstvého vzduchu. Život v Paříži je po jejím boku mnohem snesitelnější a i cestování a riskování je zábavnější ve dvou. Vnější okolnosti však rodícímu se vztahu příliš nepřejí. A co když to nakonec bude sama Isla, kdo se ke svému štěstí otočí zády? 

Stephanie Perkinsová vytvořila další milý, úsměvný příběh z prostředí teenagerů, kteří prožívají své první velké životní lásky v prostředí romantické Paříže. Každý z jejích hrdinů je originálem a ani vzorce vztahů se neopakují, což činí četbu mnohem zábavnější a nepředvídatelnější. Autorka se totiž nebojí zásadních zlomů v momentech, kdy se zdá, že všechno se odvíjí až moc hladce. 

Isla je krásná, chytrá, dokonce nejlepší v ročníku, přesto jí chybí sebevědomí. Má pocit, že si nezaslouží, aby ji ostatní měli rádi a že není možné, aby ji někdo doopravdy miloval. Nerada se rozhoduje, doufá, že svět všechno vyřeší za ni a nechce se jí do rizika, protože to může znamenat, že si ublíží. Josh je její přesný opak. Má svůj sen, za kterým si jde, a život bez rizika pro něj nemá smysl, ne vždy však odhadne tu správnou míru. Zdálo by se, že ti dva se báječně doplňují. Nejsou ale příliš rozdílní na to, aby si mohli rozumět?

Isla a šťastné konce je mile oddechovým příběhem o rozkoukávání se ve světě, touze postavit se na vlastní nohy a začít konečně naplno žít. Je to vyprávění o lásce a nadějích, zklamáních i splněných snech. Setkáváme se s novými i starými postavami, máme šanci nakouknout do vztahů nám už dobře známých hrdinů a znovu obdivovat krásu a romantickou atmosféru Paříže. Je to příběh o tom, jak moc nás ovlivňují naše rozhodnutí a jaké důsledky mohou přinést. Ale je to zároveň příběh, který vám vykouzlí úsměv na rtech, i kdybyste se tomu sebevíc bránili.

Žádné komentáře:

Okomentovat