Cynthia Harrod-Eagles - Talisman


Náboženské spory v Anglii neustávají, právě naopak. Přesouvají se do úplně nové roviny a rozhodnout se, která víra je ta správná, je čím dál těžší. Pomůže všem dojít spásy anglikánská církev, katolictví nebo puritáni? O tom se má rozhodnout v dlouhé a krvavé válce mezi králem a parlamentem, do níž se zapojí celá země. Na čí straně budou stát Morlandovi? 

Jediný dědic Morlandu Edmund dospěl, oženil se a zplodil řadu potomků, čímž by měla být budoucnost rodiny zajištěna. Mezi jeho dětmi však bohužel panuje řevnivost, a to především mezi dvěma nejstaršími syny - Richardem a Kitem. V dětství si byli blízcí, ale jakmile Kit odjel studovat na universitu, jejich vztah se změnil. Richard se cítí podvedený a sám, proto hledá útěchu v nezřízených pitkách a užívání si s děvkami. Když se jeden z jeho záletů neobejde bez následků, rozhodne se zachovat čestně a s dívkou se oženit. Víc než láska ho však k tomu vede vzpoura proti otci, který s manželstvím rozhodně nesouhlasí. 

Kit se vrací domů po letech strávených ve škole a stává se okamžitě miláčkem rodiny. Zájem vzbudí i u svých sestřenic ve věku na vdávání, on má však zájem jen o jedinou - zlatovlasou Hero, která sice kulhá, ale přesto patří k nejkrásnějším ženám v širokém okolí. Rodinné štěstí mladého páru je narušováno pouze roztržkou s Heřiným bratrem Hamilem, který Kitovi nedokáže odpustit, že si jeho sestru uzurpoval pro sebe, a rozhodne se raději natrvalo opustit Morland. 

Vývoj v zemi však napovídá, že domácí idyla nemůže mít dlouhého trvání. Náboženské spory se totiž vyostřují a po téměř dvou stech letech se v Anglii rozhoří nová občanská válka, která může mít jen jediného vítěze. Morlandi vždy stáli věrně po boku krále. Bude však jejich loajalita dál na místě i v krušných časech, které mají přijít? Několik mužských členů odjíždí do války a nikdo netuší, jak moc to ovlivní životy jich všech. 

Čtvrté pokračování rodinné ságy Morlandů začíná idylkou třicátých let 17. století, kdy v zemi sice narůstá napětí, ale stále panuje relativní klid. Brzy se však má rozhořet další z krvavých vnitřních sporů, který si vyžádá tisíce obětí a natrvalo změní Anglii. Muži odchází bojovat a vrací se, pokud vůbec, změněni k nepoznání. Nejsou to ale jen mladíci, jejichž ideály berou za své. Válka mění i ženy, nutí je spoléhat samy na sebe a bránit svou čest. Láska přestává být trvalou hodnotou a rozdmýchají se spory i v do té doby dobře fungujících vztazích. 

Morlandovi musí čelit ranám osudu a bojovat za to, co je jejich. V neklidných dobách je víc než kdy jindy důležité držet pospolu a nenechat se semlít konflikty. Protože stále existuje naděje v lepší zítřky. To je ostatně jeden z důvodů, který Edmunda žene odeslat jednoho ze synů za oceán, aby v čarokrásné, na půdu bohaté Americe založil panství, které se stane pro Morlandy chloubou. Nic však není tak růžové, jak se na první pohled zdá. 

Jak se jednotlivý hrdinové vyrovnají s tím, co jim život přináší? Odcizí se, nebo k sobě najdou cestu? Stane se pro ně válka zásadním zlomem, zničí je nebo přinese smír do dlouho znesvářených vztahů? A bude ještě vůbec za co bojovat? 

Autorka si jako obvykle dala práci s historickou věrností. Opět zapojuje do svého příběhu historické postavy a proplétá jejích životy s Morlandy úžeji, než by kdo čekal. Na stránkách románu je anglická historie rozhodně mnohem víc fascinující, než v dějepisných knihách. I když i tam má něco do sebe. Talisman nabízí pohled do středu bitevní vřavy i vojenského zázemí, rodinného života i politických intrik. A to vše s citem a pochopením pro hrdiny, kteří byli jedněmi z mnoha anonymních účastníků historického dění.

Žádné komentáře:

Okomentovat