Charlie Lovett - První dojmy


Jak to ve skutečnosti bylo s Pýchou a předsudkem, nejslavnějším románem anglické spisovatelky Jane Austenové? O původní verzi tohoto milostného příběhu máme dodnes jen matnou představu, protože původní rukopis s názvem První dojmy se nedochoval. Nebo přinejmenším zatím nenašel. Charlie Lovett se ve své nové knize pokusil vyfabulovat, jak to s Jane Austenovou a jejím mistrovským románem vlastně mohlo být... 

Sophie absolvovala na Oxfordu studium britské literatury a knihy patří k jejím nejmilovanějším společníkům. A Jane Austenová je autorkou, na niž nedá dopustit. Ostatně tato anglická spisovatelka, která se rozhodla místo gotických románů psát lehkou společenskou satiru, baví čtenáře napříč kontinenty a věkovými kategoriemi dodnes. Sophie sice pochází z bohaté rodiny, to ale neznamená, že by si nechtěla vydělávat. Její láska ke knihám ji zavede do londýnského antikvariátu, kde zrovna hledají prodavače, a tím to všechno začíná... 

Během jediného dne se objeví dva zájemci o tutéž knihu, konkrétně o Malou knihu alegorických příběhů, a to ve druhém vydání. Sophie netuší, co je na knize tak strhujícího, pustí se však do pátrání. Ocitne se na hraně fantastického objevu, rozhodně však nemůže vědět, do jak nebezpečné hry se vlastně pouští. 

O více než dvě století dříve se mladinká Jane Austenová seznamuje s Richardem Mansfieldem. Mužem čtyřikrát starším, než je ona sama, který však na svůj věk uvažuje překvapivě moderně. Po úvodním nedorozumění se stanou přáteli a pan Mansfield se pro Jane stává studnicí dobrých nápadů a pramenem inspirace. Je možné, aby pro svůj román ukradla námět u jeho povídky? Nebo to všechno bylo úplně jinak?

Sophie je mladá žena s ještě horkým vysokoškolským diplomem v ruce, která toho o životě moc neví. Jejími nejlepšími přáteli jsou knihy a sestra Viktorie a do milostných vztahů se právě nežene. Tomu ostatně odpovídá i fakt, že mužem, s nímž si nejlépe rozumí, je její strýček. Když se jí tak do života připletou hned dva potenciální nápadníci, má z toho v hlavě pořádný zmatek. První z nich je Eric, pohledný Američan, který má výhrady proti uječeným austenovským fanynkám a Sophii zvládne hned při jejich prvním setkání, byť nevědomě, urazit. Tím druhým je Winston, okouzlující absolvent Oxfordu, který nadšeně sbírá knihy pro jejich grafické kvality a právě proto chce do své sbírky zařadit Mansfieldovy Alegorie. Koho z nich si Sophie nakonec vybere? 

Charlie Lovett svůj příběh vypráví ve dvou, respektive ve třech časových rovinách. Hlavní dějovou linku tvoří Sophie a její pátrání po drobné, bezvýznamné knížečce, o niž je takový zájem. Tato rovina se zároveň prolíná se Sophiinými vzpomínkami na dětství a mládí a chvíle strávené se strýčkem, který ji ke čtení přivedl. Samostatnou dějovou linku má Jane Austenová, kterou můžeme pozorovat od mládí až po smrt, přičemž důraz je kladen na její kariéru budoucí slavné spisovatelky. 

Román První dojmy v sobě kombinuje romantiku, až detektivní zápletku, milý humor a lásku ke knihám. Všechny složky do sebe báječně zapadají a výsledný příběh je proto čtivým vyprávěním o vzniku jednoho z nejslavnějších příběhů všech dob. Lovett v závěrečné poznámce podotýká, že se jedná o příběh zcela fiktivní, byť inspirovaný skutečností, ale to mu nic neubírá na kráse. A pro fanoušky a fanynky Jane Austenové je tahle kniha téměř povinností.

Žádné komentáře:

Okomentovat