Cynthia Harrod-Eagles - Dlouhý stín


Anglie si pod vládou Stuartovců užívá klidné období a pohoda vládne i v soukromí jejich poddaných. Morlandové si dál žijí svým poklidným životem nedaleko Yorku a dále se rozrůstají. Hlava rodiny Ralph Morland snad konečně nalezl ideální partnerku, s níž chce sdílet život, a Annunciata nadále oslňuje svou krásou a úlohu paní domu si užívá. Ovšem jak dlouho? 

S Morlandovými jsme se v minulém díle rozloučili ve víru svatebních oslav, které nezkalila ani zpráva o katastrofálním požáru Londýna. Nyní uplynuly čtyři roky, hlavní město bylo obnoveno a život pokračuje. Annunciata s Ralphem, zdá se, nalezli rozumný kompromis mezi radovánkami královského dvora a klidem venkova, je to však pohoda pouze zdánlivá. Krásná hraběnka se na venkově čím dál víc nudí a vyhledává proto radovánky velkoměsta, kdežto Ralph se raději věnuje svým koním a dává přednost klidu Yorkshiru. Manželé se tak přirozeně začnou odcizovat a propast mezi nimi se neustále prohlubuje. 

Zatímco v soukromí probíhají drobné rozmíšky, Anglie a její vládce musí řešit mnohem závažnější problémy. Od ustavení anglikánské církve uplynulo něco přes sto let a všichni obyvatelé se s ní sžili natolik, že se jim začíná protivit katolictví. Král Karel II. bruslí na tenkém ledě, když se snaží o nelehké kompromisy mezi oběma stranami, které situaci uklidňují jenom zdánlivě a v zemi to začíná vřít. Zvlášť když všem je jasné, že král se vlastních potomků nedočká a katolická víra jeho bratra a nástupce je nezlomná... 

Šesté pokračování rodinné ságy nás zavádí do Anglie druhé poloviny 17. století, kdy stále ještě panuje relativní klid, ale všechno se chystá k novým náboženským válkám. Zatímco v 16. století všichni zuřivě bojovali za právo na katolické vyznání a hlasitě protestovali proti nově ustanovené anglikánské církvi, teď se situace obrátila a papež se stává smrtelným nepřítelem. Zdá se, že dny, kdy zemi vládli Stuartovci, jsou sečteny a lid se pokusí najít si nového, protestantského panovníka. Slavná revoluce je za dveřmi. 

Na pozadí historických událostí prožívají Morlandové své vlastní krize, lásky, radosti i strasti. Annunciata má blízko ke dvoru, králi i jeho nejbližším a všechny události má proto z první ruky. Yorkshire je od hlavního města dostatečně vzdálen, aby tam panoval klid. Ale jak dlouho? Smyčky osudů jednotlivých rodinných příslušníků se začínají proplétat nečekanými způsoby a je otázkou, co přinese budoucnost. 

Autorka opět dokázala, že historii rozumí a očividně ji baví. Reálné historické události i osobnosti jsou vykresleny velmi plasticky a jejich životní cesty se propojují s těmi smyšlených postav natolik umně, že se dá jen těžko odlišit fikce od reality. Dlouhý stín popisuje dobu bouřlivých změn v rodině Morlandů i v celé zemi a připravuje půdu pro zcela novou éru.

Žádné komentáře:

Okomentovat