Robert Galbraith - Volání kukačky


Cormoran Strike je válečný veterán, který si otevřel soukromou detektivní kancelář, ale v poslední době se mu zrovna dvakrát nevede. Klientů má poskrovnu a do toho se právě rozešel se svou dlouholetou partnerkou a skončil bez střechy nad hlavou. Doslova. Když se však v jeho kanceláři objeví nejprve nová sekretářka Robin a následně i nový klient John, vypadá to, že by se Strikova situace mohla proměnit k lepšímu. I když... tenhle případ nepatří k normálním. 

Lula Landryová patřila k nejkrásnějším britským modelkám. Měla spousty zakázek, slibně našlápnutou kariéru, přátele i relativně fungující vztah. Jedné noci je však nalezena mrtvá pod balkonem svého domu a verdikt policie zní jasně. Sebevražda. Její bratr John Bristow se však s touhle verzí nedokáže smířit. Nechápe, proč by si Lula dobrovolně sáhla na život, když přece byla tak spokojená. A protože policie případ znovu neotevře, musí si najít jinou cestu... 

Strike se do vyšetřování příliš nehrne. Stejně jako policie je přesvědčen, že šlo o sebevraždu. John mu však nabízí slušné peníze a detektiv je na tom finančně skutečně špatně. Aniž by doufal v jakýkoliv výsledek, rozhodne se práci přijmout a zjistit o smrti slavné topmodelky pravdu. Skvělým pomocníkem mu v tom bude jeho nová sekretářka Robin, která se prokázala jako výkonná pracovní síla, ale zároveň jako kreativní člověk sršící nápady. Tahle dvojka už celému problému určitě přijde na kloub. Od počátku jasný případ se v průběhu vyšetřování zamotává, jednotlivé dílky se začínají skládat do pestré mozaiky a vše spěje k nečekanému odhalení. 

První případ svérázného detektiva čtenáře zavádí do luxusního prostředí módy. Mezi slavné návrháře, oslnivě krásné topmodelky, hlučné večírky, drogy a alkohol. Spolu s vyšetřováním případu se postupně odhalují i střípky ze Strikova života a čtenář díky tomu snáze pochopí, proč si vybral své povolání a proč se často chová dost neotřelým způsobem. Jako detektiv je svérázný, téměř bezohledný, má však skvělý úsudek a čich na lidi. 

Robin už by nemohla být od Strika odlišnější. Do jeho kanceláře přišla přes pracovní agenturu na týdenní výpomoc. Práce na případu ji však natolik nadchne, že se rozhodne své dočasné setrvání o něco prodloužit, jen aby přišla záležitosti na kloub. Má spoustu skvělých nápadů, dokáže obratně improvizovat a nalézat řešení složitých problémů. Ona a Cormoran jsou jako voda a oheň, ale možná právě proto jejich vyšetřovací tandem tak dobře funguje. 

Kniha je napsána velmi čtivě a navíc má propracovanou strukturu. Autorka výborně pracuje s tempem, ví kdy zpomalit a kdy naopak zrychlit, vkládá poměrně dlouhé popisy, ale rovněž živé dialogy. Série důkazů a odhalení je navíc spletena do tak mistrné sítě, že čtenáři až do závěrečné kapitoly s napětím očekávají, kdo za smrtí topmodelky stojí. 

Volání kukačky je velmi příjemnou detektivkou, jejíchž téměř pět set stran uteče jako voda, a byť není nabitá akcí, udrží čtenáře v napětí od začátku do konce.

Žádné komentáře:

Okomentovat