Cynthia Harrod-Eagles - Rodinný skandál


Zdálo by se, že další osudy rodiny Morlandů budou poměrně šťastné. Vždyť všichni našli ideálního partnera, netrpí nouzí a budoucnost je pro ně poměrně růžová. Ovšem tohle pozitivní ladění nemůže dlouho vydržet. A protože v minulém díle nám autorka dopřávala především dobré zprávy, v tomto si to musí vynahradit a se svými hrdiny se ani trochu nemazlí. Pokud nakonec mají dosáhnout štěstí, budou si ho muset nejprve zasloužit. 

Venetie se zasnoubila s prominentním členem společnosti a chystá svatbu. To však ani v nejmenším neznamená, že by se hodlala vzdát svého snu o kariéře lékařky. Přestože bude dlouhá a trnitá. A pokud ji její vyvolený nehodlá v jejím snažení podpořit, pak se taky žádná svatba konat nemusí. Lord Hazelmere dostane na výběr - buď si Venetii vezme i s její vášní pro medicínu, nebo ji nebude mít vůbec. Dívce je totiž zcela jedno, jak velký skandál ve společnosti svým případným odmítnutím způsobí. 

Na Morlandu mezitím panuje relativní pohoda. Alfréda provádí další nákladné stavební úpravy, aby domu vtiskla punc moderní rezidence, a do toho organizuje spoustu velmi drahých zábav pro přátele a známé. Není totiž schopna smířit se s pozicí manželky pouhého venkovského zemana. Touží po postavení ve vysokých kruzích. Co na tom, že Morland má jen omezené zdroje příjmů. Přeci se nebude podobnými nesmysly zabývat. Kdo chce udávat tón, ten prostě utrácet musí. 

Autorka tentokrát zvolila hned tři různé vyprávěcí roviny. Jednak jsou to osudy lady Venetie v Londýně, na niž je navázáno i počínání dalších členů její rodiny. Zdá se, že naše milá budoucí lékařka zahájila skandální tradici Fleetwoodových, protože její bratr a sestra se ani nemusí příliš snažit, aby se o nich psalo ve všech bulvárních plátcích. V rámci této dějové linie se hodně řeší ženská otázka a postavení žen ve společnosti, ať už jde o jejich právo na sebeurčení nebo třeba o nárok účastnit se voleb. 

Další dvě roviny jsou zasazeny do Yorkshiru a do jisté míry se prolínají. Je tady George na Morlandu, který se postupně řítí do záhuby a ke krachu, protože nezřízeně rozhazuje a nedbá na rady svých správců. Rodinné jmění se každým rokem ztenčuje a jestli to tak půjde dál, mladému Morlandovi zřejmě nezbude nic jiného, než vyhlásit bankrot. Druhou yorkshirskou příběhovou linií jsou osudy Henrietty provdané za stárnoucího vikáře Fortescua. Zamilovanost, s níž si ho kdysi brala, ji už dávno opustila, nyní se snaží pouze přežívat, jak se dá. Smutný úděl přehlížené manželky ji nijak neulehčuje ani fakt, že se v její blízkosti objevil muž, jehož by dokázala milovat. Jednou však složila posvátný manželský slib a ten neporuší. I když tím dává v sázku vlastní štěstí. 

Osud se s hrdiny rozhodně nemazlí a staví jim do cesty rozmanité překážky. Do popředí opět vystupuje především postavení ženy, protože jak se blíží konec 19. století, ženy se stávají čím dál průbojnějšími a ochotnými prát se za to, čemu v hloubi duše věří. K úplné emancipaci sice ještě povede dlouhá cesta, ale základy byly položeny. Autorka opět umně pracuje s fakty a historickým podkladem a nabaluje fiktivní osudy svých hrdinů na osnovu skutečných dějinných událostí. 

Rodinný skandál je především o ženách a jejich víře, že mají právo být kýmkoliv si zamanou. A dámy Morlandovy jsou v tomto ohledu nebezpečné bojovnice.

Žádné komentáře:

Okomentovat