Jessica Townsendová - Nikdyuš


Vítejte v magickém světě, kde existují kouzla, řada podivných bytostí a taky prokleté děti. Tihle nebožáci se narodili v Nejposlednější den věku a je jim souzen velmi krátký život. V Nejposlednější den věku následujícího po jejich narození totiž zemřou. Než k tomu však dojde, mají zhruba deset let na to, aby škodili, kde můžou. Prokleté děti nechtějí nikomu ubližovat. Jen mají zvláštní nadání způsobovat katastrofy... 

Morrigan Crowová se narodila jako prokleté dítě a rodina jí to dává ostře najevo. Tím spíš, že se kolem ní vrší jedna katastrofa za druhou a její otec nestačí za všechny platit. Ani nemluvě o tom, že je nepříjemnou překážkou pro jeho slibně se rozjíždějící politickou kariéru. Zdá se, že si všichni oddechnou, až konečně zemře a zanechá po sobě prázdné místo u rodinného stolu. I když by to nakonec nemusela být až taková výhra. 

Přestože je Morrigan prokletá, dostane se jí hned několika nabídek, aby vstoupila do učení. A ji velmi láká některou z nich přijmout. I když její výuka nejspíš bude velmi krátká. Nejposlednější den věku totiž přichází a spolu s ním i její avizovaná smrt. Pak se však u nich doma objeví podivný zrzavý muž - Jupiter North, s velmi lákavou nabídkou. Morrigan se může ucházet o místo v Divinské společnosti v Nikdyuši. O tom místě sice nikdy neslyšela, ale co na tom záleží? Pokud jí zkoušky aspoň trochu prodlouží život, vrhne se do nich po hlavě. 

Autorka vymyslela velmi originální svět, který se řídí vlastními pravidly a je v něm možné prakticky cokoliv. Pohybují se tam velmi neobvyklí tvorové jako draci či maxikočky, lidé tady ovládají prazvláštní kouzla a dokonce i město samo je plné tajemství. Příběh, s nímž Townsendová přichází, možná není stoprocentně originální a vykazuje jisté podobnosti s vyprávěním o Harrym Potterovi, k němuž je přirovnáván, přesto se jedná o velmi milé čtení prošpikované překvapivými momenty. A buďme k sobě upřímní, vymyslet v dnešní době, kdy už se psalo naprosto o všem, něco stoprocentně originálního, je takřka nemožné. 

Townsendová píše velmi čtivě, na výsledku se jistě do značné míry podepsal i brilantní překlad Vladimíra Medka. Autorka porcuje napětí v těch správných dávkách a dokáže přijít s naprosto nečekanými rozuzleními jednotlivých situací. Čtenáře navíc mimořádně baví poznávat její svět i jednotlivé hrdiny. V čele všeho stojí Morrigan, dívka, která si zvykla, že se jí všichni straní, dokonce jí opovrhují. Nikdy by ji nenapadlo, že má nějaké zvláštní nadání, krom toho vyvolávat problémy. Ovšem když už má možnost něco dokázat, byla by hlupák, kdyby odmítla. A její role v budoucnosti Nikdyuše může nakonec být významnější, než kdo tušil. 

Nikdyuš je primárně určen mladším čtenářům, a to zejména kvůli věku hlavních hrdinů, jimž je ve většině kolem jedenácti. To však v žádném případě neznamená, že by si čtení neužili i dospělí. Jedná se o kouzelný příběh plný nečekaných odhalení, překvapivých situací a někdy možná trochu otravných, ale přesto sympatických hrdinů. Takže se vyzbrojte deštníky a nechte se Paraplovou dráhou dopravit do Nikdyuše. Bude to stát za to.

Žádné komentáře:

Okomentovat