Jay McInerney - Zářivá světla velkoměsta


New York je město, které má hodně co nabídnout. K těm nejlepším věcem tady dochází až těsně před svítáním, kdy se normální lidé pomalu chystají vstát a vyrazit do práce, kdežto bohémové zakončují svou noční jízdu a na pár hodin jdou předstírat, že jejich život se dá zvládnout i bez přísunu drog a alkoholu. Vítejte ve světě protikladů ve městě, které nikdy nespí. 

Po velkých ideálech 60. a 70. let přišlo prudké vystřízlivění. Lidé se najednou přestávají zajímat o společenské problémy i sami o sebe. Přežívají a marně hledají jakýkoliv smysl, jejž by svému životu mohli vtisknout. Tráví dlouhé hodiny na nekonečných večírcích a nočních jízdách, opíjejí se levným alkoholem a sjíždějí jednu lajnu koksu za druhou. Jen málokdy jsou schopni v sobě probudit nadšení pro cokoliv. Ani náš hlavní hrdina není jiný. Po prvotním nadšení z života ve velkém městě přichází zklamání, když si uvědomí, že realita v New Yorku neexistuje. Všechno je pouze více či méně líbivé pozlátko. 

Čtenáři mají možnost stát se na chvíli přímými účastníky veškerého dění a prožít spolu s hlavním hrdinou jeho strastiplnou pouť za hledáním jakéhokoliv naplnění. Od první stránky je totiž jasné, že jeho život se absolutně hroutí. Opustila ho manželka, dělá práci, kterou nesnáší a v níž nevidí smysl, večer co večer se snaží na svou mizérií zapomenout a obráží hospody a zábavní podniky, kde se dá lehko přijít k drogám. Autor ukazuje stinnou stránku města, o němž tak mnozí sní, ale které je nakonec semele. 

Kniha se nedá označit za román v klasickém slova smyslu, jde spíše o novelu. U hlavního hrdiny sice dochází k určitému vývoji, ten je však velmi okrajový a ostatně ani není účelem vyprávění. Tím je poukázat na absolutní deziluzi, jež se lidí zmocnila poté, co všechny jejich ideály vzaly za své. Kdysi si mysleli, že by mohli změnit svět. Ukázalo se však, že toho nejsou schopni, že na jejich životech nikomu nezáleží a celá jejich existence je mírně řečeno zbytečná. A tak se plácají od ničeho k ničemu a marně se snaží přijít na to, jakou roli by mohli ve velkoměstské mašinerii hrát. 

Román je poněkud neobvykle psán v druhé osobě, díky čemuž se čtenář může ponořit hlouběji do příběhu a má pocit, že se stává jeho přímým účastníkem. Prožívá veškeré eskapády v kůži vypravěče a podobně jako hlavní hrdina pomalu dospívá k pocitu absolutního zmaru ze života ve světě, který nedává smysl. 

Zářivá světla velkoměsta jsou příběhem o pozlátkovosti života v New Yorku - na povrch je všechno krásné a líbivé, uvnitř však narazíte jen na špínu a hnus drogových doupat a zaplivaných klubů. Autor odkrývá závoj newyorského podsvětí a láká své čtenáře na dobrodružství, která ještě nezažili. Je to kniha o roztančených nocích a šedých dnech, o velkých snech a drsných ranních probuzeních, jednoduše o špíně života ve velkoměstě, jíž se brodit vyžaduje silnou vůli.

Žádné komentáře:

Okomentovat