Cynthia Harrod-Eagles - Věrní kavalíři


Přelom 17. a 18. století se v Anglii nese v duchu změn a všeobecného nepokoje. Na trůně sedí Uzurpátor Vilém Oranžský, který nemá potomky, a přestože nástupnická linie byla stanovena parlamentem, nikdo netuší, jak se nakonec poměry v zemi promění a kdo získá korunu. Vybrat si v nastalých zmatcích tu správnou stranu je víc než obtížné, protože nikdo nemůže mít jistotu, že zvolil správně... 

Morlandové si dále uchovávají svůj majetek v Yorkshiru, řada rodinných příslušníků je však roztroušena po Evropě. Annunciata odjíždí v doprovodu svých dvou synů a nejmladší dcery Alieny do Saint Germain, kde dlí vyhnaný král Jakub II. Annunciata zůstává jeho věrnou stoupenkyní a ve strachu z represí od Uzurpátora se rozhodne dát přednost vyhnanství ve Francii. Její dcera Aliena díky tomu získává přístup na královský dvůr a podobně jako před lety její matka i ona se dostává do blízkosti Stuartovců, protože je vychovávána společně s královými dětmi. 

Annunciatini synové, Karellie a Maurice, se rozhodnou najít si vlastní cestu. Starší Charles je duší voják a rozhodne se proto dát do služeb francouzskému králi, v jehož armádě se může věnovat svému oblíbenému boji. Maurice je mnohem duchovněji založený a brzy proto odjíždí do Itálie pátrat po své múze a skládat hudbu, která je mu vším. 

Na Morlandu se zatím mnohé promění. Pán domu Martin padne v bitvě za svého krále a novým pánem se stává teprve šestiletý James Matthias. Matt je nucen fakticky ze dne na den dospět a ujmout se svých povinností. Dny blaženého dětství jsou navždy a nenávratně pryč. A stačí pár let, aby mladý pán dospěl a bylo na čase najít pro něj nevěstu, která se postará o to, aby rod Morlandů nevymřel... 

Sedmý díl rodinné ságy nás zavádí do neklidných časů přelomu století, kdy nikdo netušil, co zemi čeká. Království vládla všeobecná nejistota z toho, kdo je právoplatným králem a kdo nastoupí po něm. A přestože ve vysokých politických kruzích se hrála riskantní hra o nástupnictví, obyčejní lidé zůstali těmito boji víceméně nepoznamenáni. Pro běžného občana se změnou na trůně neměnilo vlastně vůbec nic. 

Rodina Morlandů je rozštěpená na několik frakcí. Jedna bojuje za Jakuba II. a jeho syna, druhá se smířila s Uzurpátorem a té třetí je vlastně úplně jedno, kdo má korunu, jen když jim dá pokoj. Život si plyne svým tempem, generace se střídají a vysoká politika se rodiny příliš netýká, přestože někteří její členové mají k rodině Stuartovců stále hodně blízko. 

Věrní kavalíři by se dali označit za "přechodový" díl. Zabírají totiž poměrně dlouhý časový úsek, zhruba třicet let, a na jejich stránkách se zvládnou vystřídat tři generace. Nejvíc prostoru je věnováno té prostřední zastoupené novým morlandským pánem Jamesem, čtenář se však setkává i s dalšími jeho příbuznými. Ochranou ruku nad všemi stále drží Annunciata, která sice hodně zestárla, ale přesto neztratila nic ze své vitality a charismatu. 

I sedmé pokračování Dynastie Morlandů je brilantně zpracovaným historickým románem, v němž se nitky osudu fiktivních postav proplétají s těmi reálnými, přičemž všechny jsou napsány naprosto uvěřitelně. Autorka znovu prokazuje hluboké znalosti historie a schopnost umně vkomponovat reálné dění do vymyšleného příběhu. Století 18. přivedlo na anglický trůn novou hannoverskou dynastii. Jak to ovlivní život na Morlandu, to se čtenáři dozví v dalším pokračování...

Žádné komentáře:

Okomentovat