Huntley Fitzpatricková - Můj život u sousedů


Každá rodina je jiná a specifická. A životní styl některých lidí se dost výrazně liší. Tak je to i v případě Reedových a Garrettových, sousedů z malého pobřežního městečka v Connecticutu. Zatímco Reedovi žijí v maximálním pohodlí a přepychu, neustále uklízí a zakládají si na svém spořádaném životě, u Garrettových vládne permanentní chaos, pořádek se příliš neřeší a neustálý křik dětí nikomu z nich nedělá vrásky. Jak to dopadne, když se dva zcela neslučitelné světy propojí? 

Samantha je sedmnáctiletá dcera senátorky, která vždycky žila jako v bavlnce. Její matka je přímo posedlá čistotou a tím, jak se na veřejnosti prezentuje. Sam je na to zvyklá, ale přesto občas uvažuje o tom, jestli může být život i jiný. Potajmu proto sleduje jejich sousedy - Garrettovi, kteří jsou vším, co její matka nenávidí. Jsou hluční, mají osm dětí a na zahradě pořádný nepořádek. Přesto je jimi Sam přímo fascinována. A tak tráví dlouhé hodiny na střeše a pozoruje sousední dům, dokud se jednou večer nerozhodne jeden z jeho obyvatel osobně představit. 

Jase Garret je ve stejném věku jako Sam, ale na rozdíl od ní je třetí z osmi sourozenců. Miluje zvířata - doma jich má slušnou sbírku - a svou rodinu, o kterou se vzorně stará. Na všeobecný chaos, který u nich vládne, si dávno zvykl a vychutnává si především teplo rodinného krbu. Samanthu pozoruje zhruba stejně dlouho jako ona jeho rodinu. A když už na ně ta holka pořád kouká, asi by bylo načase se seznámit. 

Jak to ve správných letních románech bývá, dva teenageři se setkají, zamilují a žijí šťastně až do smrti. Ani v případě této knihy Huntley Fitzpatrickové nechybí milostný příběh, nejde však jenom o něj. Autorka skrz své dva hrdiny demonstruje odlišné způsoby života i životní hodnoty. Sam a Jase jsou každý z jiného prostředí, dostalo se jim jiné výchovy a jiného vzdělání. Na jedné straně stojí senátorka Reedová, veřejně činná žena bez poskvrny na své pověsti, na druhé Garrettovi, na které celé městečko kouká skrz prsty. Ovšem v příběhu vystupuje mnohem víc postav a rozmanitých charakterů. Třeba Clay Tucker, třicátník, který se vypracoval z ničeho a buduje si úspěšnou politickou kariéru, nebo sourozenci Masonovi - vzorná premiantka Nan a její problémový bratr Tim. 

Kniha řeší především mezilidské vztahy. Mezi partnery, v rodině, v přátelství či v zaměstnání. Poukazuje na řadu problémů dnešní doby, jako je kariérismus, neschopnost vzájemné komunikace, předsudky a nesmyslné zášti. Zároveň ale představuje klasické hodnoty jako jsou láska, rodina, pocit bezpečí a zodpovědnosti. 

Můj život u sousedů je milou letní romancí o hledání svého místa ve světě, o nutnosti volby a loajalitě k rodině. Nejedná se o prvoplánové dívčí čtení, protože život hlavních hrdinů rozhodně není bez chybičky. Je to však příjemná oddechovka k vodě nebo do parku, která k létu rozhodně patří. 

Žádné komentáře:

Okomentovat