Elizabeth Gaskell - Sever a jih I


Poklidný život devatenáctého století a jeho rozdíly na starém dobrém jihu a průmyslovém severu. To co platí v Londýně může být pár mil od Skotské vrchoviny úplně jinak. Rozdíly jsou někdy až markantní. A nejde jen o prostředí. Především lidé vnímají svět okolo sebe a vzájemné vztahy úplně jinak. Svět severu je zkrátka pro jižana jen těžko pochopitelný.

Osmnáctiletá Margaret Haleová strávila polovinu života v uspěchaném Londýně, kde žila s tetou a sestřenicí. Ta se však nyní vdává a pro svobodnou dívku už v jejím domě není místo. Alespoň ne na trvalý pobyt. Margaret se tedy vrací domů. Na poklidný venkov, kde její život není řízen rozmary tetičky ani drsnou etiketou. Může být opět volná, svobodná a nemusí se podřizovat věcem, které se jí příčí. Její venkovské štěstí však má být brzy narušeno. Nejprve nečekanou návštěvou londýnského gentlemana, jehož city k ní jsou hlubší, než předpokládala, poté otcovým nečekaným oznámením, že se vzdává své pozice vikáře.

Rodina je nucena se přestěhovat a jako nové útočiště poslouží Milton. Průmyslové město na severu země, jehož hlavní příjem pramení z obchodování bavlnou. Pro Margaret zvyklou na uhlazené Londýňany a rozkvetlou přírodu je zdejší prostředí obrovským šokem. Vše je špinavé a zakouřené, lidé se chovají poněkud neohrabaně až neomaleně... Přesto se dívka dokáže přizpůsobit. Alespoň zdánlivě. Vlastně ani nemá na vybranou. Cesta zpět už pro ni neexistuje.

Gaskell v knize líčí typický průběh průmyslové revoluce v britských městech, nebo spíš městečkách. Dokáže výborným způsobem popsat atmosféru i společenské rozdíly. Aristokracie, respektive buržoazie, zde stojí proti dělnictvu. Každá ze skupin má své zájmy a snaží se je hájit. Každá ale zároveň smýšlí jinak a pro vzájemné pochopení existuje minimální prostor. Ani jedni ani druzí totiž nechtějí poslouchat. Jsou přesvědčeni o své pravdě a rozumné argumenty nedokážou přijmout. A když se konečně naskytne šance něco vyřešit, může se ukázat, že je vlastně pozdě.

Hlavní hrdinkou je Margaret Haleová, dívka přesně ve věku, kdy už není dítětem a pomalu se z ní stává atraktivní mladá žena vhodná na vdávání. Ona sama však po manželském životě nijak zvlášť netouží. Romantické city ji k nikomu nevážou a nezdá se jí, že by se to v brzké době mělo změnit. Zvlášť, když se přestěhovala do města tak plného zcela nevhodných adeptů.

Všichni muži však nemusí být až tak špatní. John Thornton je továrník a obchodník, jedna z nejpřednějších osobností Miltonu. Navíc je relativně kultivovaný. Nemá tak prvotřídní vzdělání, aby mohl být nazýván skutečným gentlemanem, má však snahu své mezery vyplnit novými znalostmi. Je čestný, zásadový, někdy však příliš prchlivý. Jen nerad se nechává přesvědčovat o cizí pravdě, obvykle je odhodlán uhájit si vlastní názor. Právě proto se během rozhovorů dostává s Margaret často do sporů. Dívka totiž zastává tu samou životní filosofii.

Přestože oba dva se vzájemně považují za nesnesitelné a povýšené, mají k sobě blíž, než by se na první pohled zdálo. Alespoň Thornton si to pozvolna připouští, Margaretina krása mu totiž pozvolna učaruje. Získat si srdce téhle na první pohled ledové královny však nebude jen tak.

Kniha je psána zcela v duchu své doby - poklidným tempem, které nemá tendenci hnát se bezhlavě dopředu a střídat akci akcí. Autorka perfektně vystihuje atmosféru své doby - tedy devatenáctého století. Ani průmysl nebyl tehdy tak rychlý a uspěchaný jako dnes. Přes to všechno čtenář nemá pocit, že by děj stagnoval. Autorka totiž dokáže výborně měnit tempo. Kde je potřeba přidá popis ke zvolnění, jinde trochu zrychlí přímou řečí. Nikdy se však zcela nezastaví a posunuje své hrdiny dál po velké šachovnici příběhu.

Co mi trochu vadilo, je pokulhávající korektura. Netvrdím, že chyba byla na každém řádku či straně, přesto je jich dost na to, aby si jich čtenář všiml. Vzhledem k celkové kvalitě příběhu jsem však ochotná přimhouřit oko a zapomenout na ně. Koneckonců, mohlo být i hůř. To jsme taky zažili.

Celkově hodnotím první díl celé trojdílné série výborně. Dobře se čte a navíc má neopakovatelnou atmosféru. Pro mě, jako velkou milovnici devatenáctého století a především britských autorů té doby, se jedná o mimořádné dílo. Elizabeth Gaskell je výjimečná autorka a mrzí mě jediné. Že Češi dostali šanci poznat ji až po víc než sto padesáti letech.

Žádné komentáře:

Okomentovat