Elizabeth Gaskell - Sever a jih III


Život je k Margaret Haleové více než nemilosrdný. Nejprve přišla o svou milovanou matku a následně i o dobré jméno v očích pana Thorntona. Přesto se zdá, že to stále není dost. Přicházejí další rány a Margaret, dřív tak optimistická a energická, se pomalu mění ve vysílenou ženu, kterou už nejspíš nic pěkného v životě nečeká... 

Závěrečné pokračování románu Sever a jih nás přivádí zpět na průmyslový sever a do továrnického Miltonu, čtenář se však alespoň na skok vrací rovněž do poklidného Helstone, jež Margaret tak dlouho nazývala domovem, či do frivolního Londýna. Osud vláčí dívku z místa na místo, přivádí jí do cesty nové i staré známé a očividně s ní má velké plány. 

Díky laskavosti svého kmotra a zároveň rodinného přítele pana Bella se z dívky stává bohatá dědička a tedy lákavá partie. Ona však na vdavky nepomýšlí především proto, že má plnou hlavu svého bratra a jeho šancí na bezpečný návrat do Anglie. Zdá se však, že dotyčný šťastně a trvale zakotvil ve Španělsku, kde si buduje nový život podle svého gusta. Margaret tak, byť ne nezvratně, přichází o dalšího milovaného člověka a její samota se prohlubuje. Zbývá toho málo, z čeho by se mohla radovat. 

Když jsme se s oběma hrdiny příběhu v předchozí knize loučili, byl jejich vzájemný vztah velmi neujasněný. I přes neshody a spory se však Margaret a John Thornton hluboce ovlivňují a působí na sebe. Továrník začíná pronikat hlouběji do života svých dělníků a poprvé je vidí jako plnohodnotné lidské bytosti, ne jen jako nájemnou pracovní sílu. Margaret zase začíná chápat, že John Thornton má řadu obdivuhodných vlastností, které si zaslouží její úctu. A její city vůči němu se začínají pozvolně měnit, byť si to zatím zcela neuvědomuje. 

Ke všem věcem, které oba mladé lidi rozdělují, se přidává i značná vzdálenost. Ani jeden z hrdinů nemá na růžích ustláno a osud si s nimi nepěkně hraje. Dokážou k sobě přes všechny své rozdíly a životní strasti nakonec přeci jen najít cestu? 

Závěrečný díl Severu a jihu je stejně jako oba předchozí společenskou kritikou. Od dělníků je však tentokrát přesunuta pozornost k londýnské smetánce a jejímu frivolnímu, zahálčivému způsobu života. Pokud měla Margaret po svém příjezdu do Miltonu pocit, že do tamní společnosti nezapadá, nyní zažívá totéž v domě své londýnské sestřenice. Od dob, kdy s nadšením připravovala její svatbu, se výrazně změnila a čilý společenský život i bezduchá prázdnota hovorů ji ubíjejí. Nepřeje si být ve vleku a volí vlastní nezávislost, v niž snad přeci jenom nalezne štěstí. 

Sever a jih je poutavým příběhem o rozdílnostech mezi lidmi - ať už v názorech nebo postavení, zároveň však i o jejich snaze tyto rozdíly překlenout. Elizabeth Gaskellová mistrně vládne perem a popisuje životy svých hrdinů s lehkostí a nesmírně čtivě. Díky tomu vytváří poutavý příběh plný kontrastů, který se právem řadí ke klenotům britské literatury.

Žádné komentáře:

Okomentovat