George R. R. Martin - Tanec s draky


Před dávnými a dávnými věky, v dobách, kdy celé Západozemí obývali draci, se vládnoucí rodina dostala do sporů. Rozdělili se na dvě skupiny a každá z nich podporovala jiného nástupce. Občanská válka zmítala celou zemí, zemřelo spoustu lidí a do všeho byli zavlečeni také draci. Není proto divu, že celé období občanské války vstoupilo do dějin jako Tanec s draky. V zatím poslední knize ságy Písně ledu a ohně, která si název vypůjčila z historie, sice draci zatím masově nevraždí nebohé obyvatele.... i když? 

Tanec s draky je sice už pátou knihou celé série, dalo by se ale říct, že se stále jedná o díl čtvrtý. Tentokrát nás však autor zavádí na daleký východ do Zálivu otrokářů a také na mrazivý sever. A i když jsou vyprávěny tyto příběhy mými nejoblíbenějšími postavami, občas jsem měla pocit lehkého zklamání. První polovina knihy je totiž dost nedějová a popis převládá nad akcí. Stačí si ale chvíli počkat. Poté, co se kniha dostane do druhé poloviny se stává větší a větší drogou. A po přečtení epilogu vás napadá jediné. Kdy že má vyjít další díl? 

Celý děj se sice od Hostiny neposunul časově, zato ale geograficky. Mladá Daenerys se za zdmi Meereenu snaží vládnout. Brzy ale pozná, že bývalé otrokáře nebude tak snadné si podrobit. A jí zbývá jediná možnost. Pravá královna musí totiž vždy hledět na dobro svého lidu, a teprve potom na sebe. 

Skřet Tyrion se zatím pohybuje po Svobodných městech a díky náhodě se dostane až k Daenerys. Jejich osudy se však zatím nepropletou. On sám však ovlivní osudy mnoha lidí (a možná i celého Západozemí) víc, než by si býval uvědomoval. 

A na severu na Zdi se nachází Jon Sníh. Nový velitel noční hlídky. Z mladého chlapce musí brzy dospět v muže, ale ne všichni mu jsou ochotni pomoct. Spíše se najdou tací, kteří mu hážou klacky pod nohy. 

A daleko na severu, v nezmapovaných místech věčné zimy se nachází Bran. Chlapec, který nikdy nebude chodit, ale zato bude létat... 

Vypravěčů v knize je víc než dost. Jedná se o naše staré známe jako je Daenerys, Tyrion či Jon, ale také o spoustu nových postav. Některé hrají pouze epizodní roli, některé (jak se ukáže) můžou být pro příběh nesmírně důležité. Všechny kapitoly jsou ale mistrně spleteny dohromady a s vynecháním jediné z nich by příběh určitě tratil. Na stránkách posledních dvou knih se sice masově nevraždí a neválčí, zato se odkrývají informace, které jsou pro diváka nesmírně důležité. Protože pevně věřím, že si Martin připravil živnou půdu na odkrytí některých tajemství a další díly budou určitě epické. 

Myslím si, že opakovat jak moc mám ráda celou ságu je naprosto zbytečné. Pro mě je Martin jedním z nejlepších autorů současnosti a jeho řádky mě neustále nutí přemýšlet a spřádat konspirační teorie ohledně dalších pokračování. On kolikrát stačí malinký náznak a moje fantazie se rozběhne na plné obrátky. 

...Až slunce vyjde na západě a zapadne na východě... 
Počkat nemá někdo v erbu náhodou slunce? 

Celá kniha má přes tisíc stran. To s předchozími díly dává dohromady asi pět tisíc stran textu. A to už je tedy pořádná hromada. Mistr pera Martin však skvěle zvládá korigovat příběhy všech svých postav a i přes délku svého díla umí zaujmout nové a nové čtenáře. Teď už jen zbývá doufat v jedinou věc. Že další pokračování vyjde opravdu příští rok...

Žádné komentáře:

Okomentovat