J. K. Rowlingová - Harry Potter a vězeň z Azkabanu


Harry i jeho přátelé pomalu dospívají a mění se z vyjukaných dětiček ve vzpurné teenagery. Harry má rozhodně svou hlavu, to mu nemůžeme upřít, a začíná ji výrazněji prosazovat. Očividně už je otrávený věčnými rozkazy co smí a nesmí dělat. Ten život je přeci jeho a může si s ním naložit, jak uzná za vhodné. A pokud svou budoucnost nevidí v úpravném domku se zahrádkou, těžko mu to můžeme vyčítat. To Dursleyovi, jeho opatrovníci mají jiný názor. 


Strýc Vernon s tetou Petunií se úporně snaží předstírat, že vlastně žádného synovce nemají. A pokud ho přeci jen musí vzít na vědomí, alespoň mu chtějí vyhnat z hlavy všechny myšlenky na čáry a kouzla nebo jeho školu v Bradavicích. A rodinná atmosféra ještě zhoustne, když se na prahu domu Dursleyových objeví tetička Marge. Její nejoblíbenější zábavou je totiž popichovat a urážet Harryho všemi možnými způsoby. Ten se to snaží vydržet, protože má před sebou vidinu výletů do Prasinek, co je však moc, je moc... 

Poslední večeři už Harry nezvládne, rupnou mu nervy a provede něco, za co by si nejradši nafackoval - zaútočí na svou tetičku a nafoukne ji do obřích rozměrů. A protože Dursleyovi by ho v ten moment nejradši roztrhali na maličké kousíčky a ty zahrabali hodně hluboko pod zem, raději z domu uteče. Což však nemusí nutně znamenat konec problémů - za prvé provedl kouzlo, takže ho nejspíš vyhodí z Bradavic, a za druhé z kouzelnického vězení uprchl Sirius Black, velmi nebezpečný trestanec, který by ho mohl ohrožovat na životě. No řekněte, umíte si představit horší závěr prázdnin? 

Všem nám jistě došlo, že Harryho ze školy nevyloučí, o čem by jinak byly ty další čtyři díly? Přesto nemusí být nový školní rok tak růžový, jak si ho představoval. Protože tam, kde je Harry, jsou zákonitě i problémy. Skoro to vypadá, jako by je tenhle obrýlený chlapec s jizvou na čele přímo přitahoval. A když žádný problém není nablízku, klidně se do něj dobrovolně dostane. Ale ruku na srdce... bavilo by nás tolik číst si o jeho dobrodružstvích, kdyby se choval jako vzorný chlapeček? 

Ron Weasley, Harryho nejlepší kamarád, je na problémy podobný expert jako jeho přítel. Nejradši je podnikají společně. Dostat se do maléru je jim víc než podobné. Hermiona se je sice snaží krotit, ani její síly však nemusí stačit, když si tihle dva vezmou něco do hlavy. Zvlášť pokud mají pocit, že to vůbec není dívčí záležitost a Hermiona se proto do toho nemá co míchat.

Ve třetím díle nás Rowlingová seznámí s novými postavami, které budou později pro příběh velmi důležité. Složité spletence osudů se začínají zaplétat právě tady. Ocitneme se ve společnosti hrůzu nahánějících mozkomorů, stvoření hodujících na dobrých pocitech lidí okolo sebe, seznámíme se rovněž se třemi nejlepšími přáteli Harryho otce, hlouběji poznáme některé stávající postavy a konečně nakročíme k temnějším dobrodružstvím. Třetí díl série o Harrym Potterovi je totiž jakýmsi odrazovým můstkem k temnějším a nebezpečnějším dobrodružstvím. Pohádka jednou provždy skončila... 

Upřímně doznávám, že třetí díl mám hodně ráda. Přesto, nebo právě proto, že v něm nevystupuje Lord Voldemort a mluví se o něm jen zprostředkovaně, především však proto, že je skutečně jakýmsi předělem mezi téměř pohádkovými prvními dvěma díly, a tím, co bude následovat. Zatím nás Rowlingová šetřila, už brzy však naskočí do své tradice zabíjení postav, které jsme si oblíbili. 

Že je třetí díl jiný, pochopili i filmoví tvůrci. Jednak byl změněn režisér, jednak upraveno prostředí i celé pojetí. Třetí díl je temnější, akčnější a víc pro dospívající než pro děti. A mám-li být upřímná, zůstává jednou z mých nejoblíbenějších filmových verzí, přestože se striktně nedrží knihy, ale naopak vnáší vlastní invenci. Mám ráda všech osm filmů, tenhle je však na mém žebříčku oblíbenosti hodně vysoko. 

Žádné komentáře:

Okomentovat