Jane Austenová & Seth Grahame-Smith - Pýcha, předsudek a zombie


Zajímá vás, jak by to vypadalo, kdyby se do klasického příběhu z dob regentské Anglie přimíchaly zombie? Pak máte jedinečnou šanci to zjistit. Seth Grahame-Smith se totiž rozhodl použít slavné dílo Jane Austenové pro svou svéráznou adaptaci plnou chodících mrtvol bažících po mozcích. Výsledek bohužel za moc nestojí. 

Manželé Bennetovi mají pět okouzlujících dcer, které vynikají nejen krásou, ale rovněž bojovými schopnostmi. Výcviku, kterého se jim dostalo v Číně, umí naplno využít v bojích s nemrtvými. Starou dobrou Anglií se totiž už pětapadesát let šíří podivný mor proměňující zdravé lidi v nemrtvá monstra bažící po lidských mozcích. A jediným způsobem, jak se jich natrvalo zbavit, je useknout jim hlavu a navrch je spálit. Jen tak mimochodem, při tom, kolik zombie se všude po polích, lesích i městech potuluje, je s podivem, že v zemi ještě vůbec žijí nějací nenakažení lidé. 

Zatímco především nejstarší dvě z pěti sester, Jane a Elizabeth, jsou odhodlány sloužit králi a svému hrabství do posledního dechu a skolit každého zombie, který jim přijde do cesty, jejich matka má jiné plány. Ráda by dcery provdala, a to pokud možno bohatě. Naděje jí zasvítí ve chvíli, kdy se na panství Netherfield nastěhuje mladý, pohledný, bohatý a především svobodný pan Bingley. Paní Bennetová okamžitě zavětří šanci a je odhodlaná dohodit mu svou dceru Jane. A ženich by se určitě našel i pro Elizabeth. Vždyť Bingley s sebou krom jiných přivezl i svého přítele Darcyho, jednoho z nejproslulejších likvidátorů zombie v zemi. Mají však úklady paní Bennetové vůbec nějakou naději na úspěch? Nebo všechny hrdiny nakonec sežerou zombie a žádný šťastný konec se tak konat nebude?

Nejsem sice žádným zvláštním fanouškem moderních adaptací slavných děl, to však neznamená, že po nějaké čas od času ze zvědavosti nesáhnu. Pýcha, předsudek a zombie však není moderní adaptací, nýbrž kopií původního románu, místy okořeněnou hordami nemrtvých. Seth Grahame-Smith si nedal žádnou zvláštní práci s vymýšlením vlastního příběhu nebo alespoň jisté úpravy toho Austenové. Namísto toho slovo od slova přebral původní román, sem tam nějakou větu vypustil, pár detailů pozměnil a přidal kupu nemrtvých, mozkuchtivých zombie. Výsledek bohužel není příliš uspokojivý. 

Pokud máte rádi Pýchu a předsudek a navíc ji dobře znáte, nemůže váš příběh ničím překvapit. Jediným výraznějším zásahem do původní verze je pozměnění osudů Charlotty Lucasové a pana Collinse, jinak se však jedná o změny ryze kosmetické spočívající v popisu bojových scén se zombiemi. Do toho autor ještě občas přidá nějaký obscénní vtip, případně nechutnost. Najde se i několik vtipných momentů, které mohou čtenáře pobavit (za mě je to třeba hra "polib jelena"), je jich však jako šafránu. 

Nejzásadnější slabinou knihy je, že autor se neobtěžoval s žádnou zvláštní invencí. Tato víceméně přiznaná kopie původního románu má být nejspíš způsobem, jak klasickou literaturu zpřístupnit co nejširším vrstvám tak, aby se u ní nenudily, nemohu se však ubránit dojmu, že tudy cesta nevede. A to se ještě někdo rozhodl natočit podle tohoto "díla" film. 

Tvůrci filmové verze se naštěstí rozhodli nejít ve stopách Setha Grahame-Smithe, a byť se jím místy inspirovali, vytvořili si vlastní verzi příběhu, která může být v mnoha ohledech považována za poměrně vtipnou parodii a zároveň obstojí i sama o sobě jako svébytný příběh. Pokud vás tedy Pýcha, předsudek a zombie láká, sáhněte radši po filmové verzi. A že takovéhle rady často nedávám.

Žádné komentáře:

Okomentovat