Cynthia Harrod-Eagles - Černá perla


Anglie si prošla občanskou válkou i puritánskou vládou Olivera Cromwella, teď je však na čase vrátit se ke starým pořádkům. Mezi lidmi se začíná proslýchat, že král se vrátí ze svého exilu a znovu usedne na trůn, takže život se vrátí k normálu. I když... Co je vlastně po všech hrůzách, jimiž si země prošla, normální? 

Na Morlandu vládne klid a pohoda. Válka i Cromwellova republika sice do zdejšího života zasáhly, ale vše se postupně začíná vracet k bývalým poměrům. Král se má co nevidět vrátit a spolu s ním přichází i naděje, že Morlandové získají nazpět vše, co v důsledku republikánské éry ztratili. Pánem domu je nyní Ralph Morland a o panství se svědomitě stará. Spolu s manželkou Mary navíc usilovně pracuje na rozrůstání rodiny a dětský pokoj stále zní radostným hlaholem. Jak dlouho však může toto ničím nezkalené štěstí trvat? 

Annunciata v průběhu let vyrostla v okouzlující mladou dámu a je si toho dobře vědoma. Baví ji flirtovat a užívat si života plnými doušky, neustálý obdiv lichotí její marnivosti. Venkov má ráda, ale přesto vzrušeně přijme zprávu, že bude poslána do Londýna, aby ji představili králi. Annunciata přichází ke dvoru jako nezkušená a snad trochu naivní dívenka, která však umí naplno využít svých půvabů a postupně se proměnit v sebevědomou ženu, která vždy dosáhne svého.

Pátý díl rodinné ságy je orámován smrtí Cromwella a londýnským požárem, odehrává se tedy na poměrně krátkém časovém úseku (jde o necelých deset let). Přesto je bohatý na události a zvraty, které zasahují do života Morlandů. A že jich není málo. 

Příběh se odehrává ve dvou rovinách - v první sledujeme poklidný venkovský život rodiny, ve druhé bouřlivé události točící se okolo královského dvora. Na jednu stranu je zde prostředí zelených strání, svěžích lesů, ovcí a koní, na druhé hlučné město se svou špínou a dvůr s neustávajícími intrikami a klevetami, ale také neslábnoucím leskem. Jednotliví hrdinové mezi oběma prostředími volně přechází, přestože je jasné, že někteří patří víc do města a jiní spíš na venkov. 

Přestože žádná postava není výrazněji upozaďovaná a autorka umně splétá osudy všech příslušníků rodiny, není pochyb o tom, že hlavní hrdinkou je Annunciata. Překrásná a nespoutaná žena s vysokými cíli, která se nezastaví před ničím. Miluje dvůr a dvůr miluje ji. Je to však místo, kam skutečně patří? 

Černá perla představuje průřez anglickou společností v počátcích obnovení monarchie a ukazuje, kam až se Morlandi za dvě staletí dostali. Z obyčejných chovatelů ovcí vystoupali až na královský dvůr a dostali se do blízkosti nejvlivnějších osob v zemi. Bude jejich vzestup pokračovat, nebo je naopak čeká strmý pád? To nám autorka třeba osvětlí v dalších pokračováních.

Žádné komentáře:

Okomentovat