Jenny Colgan - Pojízdný krámek snů


Člověk by si měl plnit své sny. Ať jsou sebepodivnější a sebenereálnější. Občas totiž stačí málo - náhodné setkání, odvaha trochu riskovat a váš život se může obrátit o sto osmdesát stupňů. A i když si o vás vaše okolí možná bude myslet, že jste absolutní blázni, nemusí to nutně být změna k horšímu. 

Nina nade všechno miluje knihy. To je hlavní důvod, proč se živí jako knihovnice, doporučuje lidem zajímavé tituly a nenajde klid, dokud pro každého nenajde to správné čtivo. Éře klasických knihoven má však už brzy odzvonit. Vláda reguluje výdaje, modernizuje a na klasické kamenné pobočky knihoven, kde pro vás zaměstnanci vždycky měli úsměv, vlídné slovo a dobrý tip na čtení, v rozpočtu prostě nezbývá místo. Všechno se má provádět digitálně, za méně peněz, ale s o to větším nadšením. A Nina tomuhle novému systému tak úplně nevěří. 

Přestože je bytostně přesvědčená, že práce s počítači bez každodenní komunikace se čtenáři není nic pro ni, rozhodne se podat si žádost na nově reorganizovaná místa. Knihovna je totiž její jediná životní jistota. Během krátkého teambuildingu ale nenápadně zmíní svůj sen o vlastním knihkupectví. Sama sice nevěří, že by něco podobného zvládla, ale letmá zmínka lektora o alternativách ke kamenné prodejně v ní vzbudí zájem. A události se najednou dají do pohybu. 

Nina je knihomolka každým coulem. Její představa ideálního večera je v posteli s dobrou knihou a čajem, případně sklenkou vína. Dokáže se donekonečna utápět v příbězích a romantických snech, setkání s realitou je pro ni tudíž otřes. Až dosud žila s jistotou, že na svém místě knihovnice zestárne, to však tak nějak nevyšlo a Nina neví, co si se svým životem počít. Naštěstí má po ruce spoustu odvážných románových hrdinek, které dokázaly vzít život do vlastních rukou a od základů ho změnit. A pokud to můžou udělat ženy na stránkách knih, proč ne Nina? 

Na začátku románu je Nina vlastně tak trochu ustrašená holčička, která se drží v bezpečí máminy sukně a odmítá opustit svou komfortní zónu. S vývojem příběhu se však mění v sebevědomou mladou ženu, která dobře ví, co od života chce, a neváhá následovat své sny. I kdyby si měla pořádně nabít nos. Ninin vývoj je dosti pozvolný a v mnoha situacích se hrdinka chová naprosto iritujícím způsobem, utápí se v sebelítosti či naivitě a vznáší se kdesi ve svých nereálných představách. Každý neúspěch a zklamání ji ale posouvají v životě dál a ona se učí mnohé o sobě a svých schopnostech. A konečně začíná žít i reálný život, nejen ten na stránkách knih. 

Krom hlavní hrdinky se v románu objeví i celá řada dalších postav, především pak trochu svérázní obyvatelé zapadlé skotské vesničky. Autorka buduje kontrast mezi hektickým městským životem, kde se lidé nemají čas ani pozdravit, natožpak na chvíli zastavit a prohodit slovo, a poklidnou vesnicí, kde lišky dávají dobrou noc, kde si všichni vidí do talíře, ale zároveň k sobě mají tak nějak blíž a neváhají kdykoliv podat pomocnou ruku. 

Příběh je vyprávěn ve třetí osobě z pohledu Niny. Autorka popisuje její životní trable barvitě, s nadsázkou a humorem a navíc je doplňuje o řadu typů na čtení. V románu zazní spousta knižních názvů a anotací, které čtenáře přímo vybízejí, aby po některém z prezentovaných titulů sáhl. Krom toho autorka barvitě popisuje zapadlou skotskou vysočinu se všemi jejími zvláštnostmi a svéráznými lidmi, farmářským životem a neobvyklými svátky. Celkový obrázek je možná trochu romantizovaný, ale to k tomuhle žánru patří. 

Pojízdný krámek snů je skoro povinností pro každého správného knihomola, protože vypráví především o lásce ke knihám a o tom, jak mohou měnit život. V kombinaci s okouzlujícím prostředím skotského venkova, špetkou romantiky a obrovskou náloží snílkovství se jedná o dokonale vyváženou kombinaci, která slibuje skvělý odpočinek. Jedná se o velmi milou oddechovku, kterou zajisté ocení nejen romantické duše.

Žádné komentáře:

Okomentovat