Jessie Burtonová - Miniaturista


Ocitáme se v Amsterodamu, přístavním městě, které díky bohatým obchodům z celým světem vzkvétá a bohatne, stejně jako jeho obyvatelé. Na bezúhonný život zdejších lidí dohlíží nejen kněží se svými vášnivými proklamacemi z kazatelny, ale rovněž konšelé, kteří si nenechají ujít jedinou příležitost, jak ztrestat hříšníky a nejlépe je ještě okrást o majetek ve prospěch městské pokladny. Blížíme se ke konci 17. století a republika tvrdě bojuje o své místo na slunci. A právě v této době se na scéně objevuje Petronella... 

Nella Brandtová přijíždí do města jako bohatá novomanželka s hlavou plnou nadšených očekávání. Není si sice úplně jistá, co jí manželství přinese, ale přesto je ze svého nového stavu nadšená. Velmi záhy se však dostaví skepse, protože Nellin nový život není takový, jaký si jej představovala. Manžel je k ní sice pozorný a daruje jí drahou zmenšeninu jejich domu, jinak jí však nevěnuje příliš mnoho pozornosti. A vztahy se švagrovou jsou napjaté, protože obě ženy soupeří o postavení paní domu, takže se zdá, že jediný, s kým dokáže Nella najít společnou řeč a snad si i vybudovat bližší vztahy, jsou sloužící Cornelia a Otto, kteří jsou ochotni přispět jí dobře míněnou radou. 

Aby se Nella nenudila, začíná vybavovat svůj miniaturní domeček předměty. V seznamu městských řemeslníků objeví kontakt na miniaturistu, který dokáže zhotovit úžasné věcičky, proto mladá žena neváhá jeho služeb využít. Krom objednaných kousků se však v balíčcích objevují i zmenšeninky, které nikdo nežádal. A Nella je odhodlaná přijít na to, proč. 

Román je poměrně obtížně zařaditelný, díky rozmanitým dobovým reáliím by se však dal přidat do kolonky historický román. Amsterodam 17. století se všemi svými zákony a pravidly je zde vylíčen velmi přesvědčivě, byť místy poněkud zkratkovitě. Tajuplnost, kterou do příběhu vnáší postava miniaturisty, se však záhy vytrácí a navíc není tato dějová linie dotažená. Závěr je sice v mnohém překvapivý, zároveň mu však chybí hlubší význam nebo poselství, stejně jako jasné zakončení. Čtenář se neubrání dojmu, že byl o něco ošizen a že by kniha snesla pár stránek navíc, v nichž by se všechno dovysvětlilo a nějak lépe, elegantněji uzavřelo. 

Autorka získává plus za pečlivé nastudování doby, do níž příběh zasadila, a to včetně všemožných nizozemských výrazů, samotný příběh je však poněkud plytký. Děje se toho spousta, ale čtenář tak trochu postrádá vysvětlení, proč vlastně. Objevují se jisté náznaky, ale nic není vyřčeno naplno a po dočtení se tak dá leda dohadovat, jaký to všechno mělo smysl. Protože kniha sice končí, ale příběh v ní vlastně nedospěl k žádnému pořádnému závěru. 

Miniaturista je příběhem se zajímavým nápadem a velkým potenciálem, který však zůstal nenaplněn. V důsledku toho se jedná o zajímavé čtení o poměrech v Nizozemí krátce před koncem 17. století, ale osudy hlavních hrdinů po čtenáři tak nějak sklouzávají a nedostanou se mu hlouběji pod kůži. Možná se v konci odráží jistá bezradnost autorky, jak si s vlastním příběhem poradit, možná jde o záměr. Pro mě se však jedná o slibný námět, který bohužel nebyl dostatečně vytěžen.

Žádné komentáře:

Okomentovat