John Green, Maureen Johnsonová, Lauren Myracleová - Sněží, sněží...


Vánoce jsou svátky klidu a míru, které si všichni chceme užívat s našimi nejbližšími. Někdy ale zasáhne osud a všechno pekelně zkomplikuje. Zvlášť když venku sněží jako o život, rodiče jsou pryč a několik teenagerů zůstane odkázáno samo na sebe... 

Tři rozdílní autoři se ve třech navzájem propojených romancích, ovšem každý po svém, zamýšlí nad kouzlem Vánoc. Čím to je, že právě tyto svátky v sobě mají něco tak magického, v čem tkví jejich jedinečnost? Protože pokud se někdy mohou stávat zázraky, pak je to právě o těchto svátcích klidu a míru. 

Všechno to začíná ve vlaku. Jubilee cestuje na Floridu za babičkou a dědou, ovšem skončí kousek před Gracetownem. Koleje jsou totiž zapadány sněhem a nic neprojede. Lee má dvě možnosti - buď zůstane ve vlaku a prožije v něm tmavou, studenou noc, nebo si sbalí věci a na vlastní pěst se vydá do sněhové bouře. Z okénka je totiž vidět rozsvícené neony Waffle House, které slibují příjemné teplo a něco dobrého do žaludku. A kdo ví, co všechno naše hrdinka v restauraci nalezne? 

Ve městě mezitím skupinka teenagerů sedí před televizí, láduje se popcornem a sleduje Jamese Bonda. Venku je vyloženě psí počasí, takže vyhřátý obývací pokoj se jeví jako to nejpříjemnější místo na světě, kde trávit Štědrý den. Ovšem jen do chvíle, kdy zavolá kamarád z Waffle House se zprávou, že do jeho restaurace právě dorazil houf roztleskávaček. A nebyli by to pubertální kluci, aby za nimi bez ohledu na počasí hned nevyrazili. Ve Waffle House na ně však nakonec možná čeká mnohem víc... 

A zatímco si všichni užívají vánoční pohodu, Addie se topí v depresi. Těsně před svátky se totiž vlastní vinou rozešla se svým přítelem a teď by ho chtěla zpátky. Její snaha o usmíření však vyšla na prázdno, protože její milovaný se na domluvené schůzce vůbec neobjevil a nedal o sobě jedinou zprávu. Addie je absolutně nešťastná a moc tomu nenapomáhá ani fakt, že ji všichni okolo obviňují ze sobectví. A když se rozhodne jim dokázat, jak moc se pletou, situace se pekelně zkomplikuje... 

Každý z autorů pojal téma po svém a zvolil si vlastní hrdiny, přesto se jejich příběhy proplétají. Ti, kteří v jednom z příběhů stáli stranou, se najednou stávají hrdinou ve svém vlastním. Na stejnou událost tak dostanete několik různých pohledů a jednotlivé střípky se vám nakonec spojí do mozaiky Vánoc v Gracetownu. 

Všichni tři autoři píší čtivě, i když každý svým osobitým způsobem. Obě dámy vyprávějí své příběhy v ich-formě z pohledu dívek, John Green si zvolil za hlavního hrdinu kluka a rovněž použil ich-formu. 

Každá romance sama o sobě dokáže vykouzlit úsměv na rtech a všechny dohromady tím spíš. Narazíte v nich na nelogičnosti, absurdnosti i věci trochu přes čáru, ale rádi to autorům odpustíte, protože Vánoce přeci nemusí mít vždycky logiku a právě kouzelná, trochu neskutečná atmosféra je na nich to nejhezčí. 

Sněží, sněží... je milým vánočním povídkovým souborem, který vám zvedne náladu a příjemně vás naladí na svátky. Protože přestože se jedná o absolutní kýč plný přeslazené romantiky, je to přesně to pravé, co k Vánocům neodmyslitelně patří. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat