Soman Chainani - Škola dobra a zla


Gavaldon je průměrná lidská vesnice uprostřed lesů, kde se nic zvláštního neděje. Až na to, že zde každé čtyři roky někdo zmizí. Konkrétně dvě děti - jedno krásné, okouzlující a hodné, druhé ošklivé, divné a zlé. Všichni obyvatelé se pochopitelně bojí, kdo to bude příště, a proto se snaží své děti chránit a zabránit dalším únosům. Proti tajemné magii, která jejich domovy ovládá, jsou však bezmocní. Nemluvě o tom, že ve vesnici přeci jen existuje někdo, kdo se únosců ani trochu nebojí... 

Sofie od chvíle, kdy pochopila, co se u nich ve vesnice děje, touží být unesena. Je přesvědčena o tom, že pro ni neexistuje vhodnější kariéra, než stát se krásnou a všemi obletovanou pohádkovou princeznou. A to jí můžou splnit pouze ve Škole dobra. Agáta je naproti tomu "ta divná". Žije s matkou v domě uprostřed hřbitova, obléká se do černé a lidé o ni neprojevují zájem. Na žádné pohádkové školy nevěří, ale přesto chce za každou cenu zabránit tomu, aby byla Sofie unesena. Je to totiž její nejbližší kamarádka a Agáta nechce nic jiného, než ji chránit. 

Přes všechnu snahu vesničanů, hlídky a další způsoby ochrany se únos pochopitelně koná a dvěma dětmi, které tentokrát zmizí, jsou právě kamarádky Sofie s Agátou. Zdá se, že jedné z nich se plní životní sen. Ovšem jen do momentu, než přistane přímo ve Škole zla, zatímco druhá je zcela nepochopitelně poslána do Školy dobra. Sofie ale přeci nemůže být čarodějnice, to je Agátino poslání. A udělá všechno na světě, aby přesvědčila učitele i své spolužáky, že se tentokrát při rozřazování šeredně spletli... 

Čtenář je uveden do zbrusu nového, originálního kouzelného světa založeného na pohádkách. Abyste se totiž mohli stát tím správným zloduchem nebo naopak obletovanou princeznou, musíte se k tomu nejprve vyškolit. Padouši proto absolvují předměty jako je hnusifikace nebo kletby, zatímco ti dobří se učí správně chodit a mluvit se zvířaty. Oba tábory jsou zapřísáhlými nepřáteli, protože dobro se zlem se nikdy nemohou přátelit. I když... Sofie a Agáta by rády dokázaly opak. 

Jednotlivé postavy jsou velmi dobře vykreslené a to jak na straně dobra, tak na straně zla. Autor úžasně dokazuje, že nic není černobílé a vždycky se jedná spíš o úhel pohledu. Díky tomu vám budou střídavě sympatičtí jak dobráci, tak padouši, a vzápětí je budete všechny stejně proklínat. Pro autora jsou to totiž především lidé se všemi svými chybami a komplikovanou psychologií. 

Škola dobra a zla je příběhem vycházejícím z tradičních pohádkových klišé, která však pojímá s nadhledem a často i ironií. Všechny známé stereotypy jsou zde narušeny, ovšem ve prospěch věci, protože příběh se tím stává mnohem zajímavějším a překvapivějším. Rozhodně se jedná o báječný způsob, jak se podívat na pohádky trochu jinak. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat