Cynthia Harrod-Eagles - Divoká růže


Ve Francii konečně naplno vypuká Velká francouzská revoluce, která bude mít na Morlandy větší vliv, než by se mohlo zdát. Levobočná větev rodiny totiž žije trvale v Paříži a dostává se tudíž do přímého kontaktu s revolucionáři. Ovšem ani zbytek rodiny za kanálem La Manche není tak úplně v bezpečí. Zvlášť když francouzská hrozba den za dnem sílí a brzy povolá statečné muže do boje... 

V desátém díle své rodinné ságy nás autorka vrhá prakticky doprostřed revolučního dění ve Francii a předestírá důsledky, které toto běsnění má na rodinu Morlandů. Henri žijící ve Francii si získal poměrně slušné renomé jako bytový designér a je respektován jak šlechtou, tak neurozenými měšťany. To by mohla být jeho šance, jak přežít všechny hrůzy, které se mají v jeho rodné zemi odehrát. Zvlášť když nepostrádá talent každému vyhovět a získat tím i něco pro sebe. Ovšem tentokrát nejde jen o něj, ale především o jeho milovanou dceru Héloise. I ona se musí vypořádávat s převratnými událostmi ve Francii a revoluce zasáhne do jejího života víc, než by si sama přála... 

Na Morlandu zatím vládne relativní klid narušovaný jen občasnými návštěvami členů rodiny. Není to ale tak úplně pohádková idylka. Jemima už si pomalu začíná zoufat, že se nedočká vnoučat, protože všichni její potomci se sveřepě brání sňatku. Co když nakonec nezůstane nikdo, komu by mohla své milované panství přenechat? A do toho její nejmladší dcera Lucy odmítá naplňovat představu dámy a nejradši by se nalodila na koráb, který ji doveze za dobrodružstvím. Proč se jenom musela narodit jako děvče? Neustálé půtky s matkou a touha po něčem víc než jen tanec a vyšívání ji nakonec vyštvou z domova. Vydává se splnit si svůj sen bez ohledu na následky a jen bůh ví, jestli nakonec uspěje. 

Stejně jako za předchozími díly, i za tímto stojí spousta historického výzkumu a mravenčí práce. Zvlášť když autorka zasazuje své hrdiny přímo do centra stěžejních dějinných mezníků. Vyprávění je víceméně rovnoměrně rozloženo mezi dění v Anglii a vývoj rodinných vztahů a dění ve Francii, kde zuří revoluce. Autorka velmi podrobně popisuje všechny revoluční etapy od dobytí Bastily po "Velký teror" a díky napojení na hlavní postavy má čtenář šanci všechno zažít téměř na vlastní kůži. 

Jak se příběh odvíjí, čím dál výrazněji vystupuje do popředí nová generace Morlandů a noví hrdinové, zatímco někteří starší jsou upozaďováni. Nejvíc prostoru dostávají Héloise a Lucy, což je dobře, protože jejich osobní příběhy jsou rozhodně nejzajímavější. Krom někdy velmi nebezpečných dobrodružství těchto dam je však poskytnut prostor také troše romantiky a skutečného přátelství. 

Desátý díl je jakýmsi pomyslným vrcholem první části příběhu, protože se přesouváme z novověku mnohem blíže moderním dějinám. Francouzská revoluce znamenala zásadní zlom, který výrazně ovlivnil všechny příští generace a přivedl k moci řadu zajímavých postav - kupříkladu Napoleona. Jak se Morlandi vyrovnají s novou dobou a všemi jejími nástrahami, to už ukážou další pokračování. 

Žádné komentáře:

Okomentovat