Caroline Erikssonová - V mlze


Ponořte se do příběhu, který vás celou dobu udržuje v nejistotě. Na začátku je Greta se svou rodinou na prázdninách u jezera, na konci šokující pravda, která bere dech. Napínavý psychologický thriller V mlze je plný nečekaných zvratů a překvapení a svým stylem vás doslova přiková ke stránkám. 

Greta si s dcerou a manželem vyrazí do prázdninového letoviska jezera Maran. Už je skoro po sezóně, a proto se v oblasti nachází jen pár starousedlíků. To však Gretě a Alexovi vyhovuje, protože aspoň mají dostatečné soukromí. Poklidnou atmosféru jejich pobytu však naruší výlet na ostrov uprostřed jezera. Alex a Smilla, jeho dcera, vystoupí z loďky, aby se vydali na průzkum... a už se nevrátí! Greta zůstává sama a bezradná, její pátrání nepřináší žádné výsledky, přestože ostrov několikrát důkladně prohledá. Kam se muž s holčičkou poděli? Člověk se přeci jen tak nevypaří. Ledaže by na tajemných zvěstech, které o jezeře kolují, bylo zrnko pravdy... 

Příběh se před čtenářem otevírá po střípcích a přináší spoustu překvapivých odhalení. To, co začalo jako velká záhada, se postupně proměňuje v ledově chladný psychologický thriller. Nic totiž není tak, jak se na první pohled zdá. V centru všeho dění stojí Greta, kniha je ostatně napsána z jejího pohledu (tedy většinou). Čtenář má možnost všechno vnímat jejíma očima a dohadovat se, kde je pravda. Autorka totiž s jednotlivými fakty a indiciemi nakládá natolik brilantně, že pro každou situaci nabízí několik možných vysvětlení. A teprve dalším vývojem zjistíte, které je správné. 

Gretina současnost se prolíná s její minulostí a temnými vzpomínkami, které by nejraději vymazala z paměti. Tím spíš, že si není tak úplně jistá, kde leží pravda. Kdysi bývali šťastná rodina - měla otce i matku a zažívala spokojené dětství. Jednoho dne je však otec opustil, náhle a nečekaně, a Greta zůstala pouze s matkou, s níž se navzájem odcizily. Minulost na ni však znovu nepříjemně dotírá a vrací jí vzpomínky na jeden konkrétní večer. Večer, o jehož průběhu má mírně zamlženou představu... 

Název knihy je velmi výstižný, řadu momentů totiž jak hrdinka tak čtenář vnímají jako v mlze. Celou dobu, co vyprávění plyne, čekáte, co se stane dál, kdy se rouška tajemství zase o trochu víc poodhalí. Osudy všech postav jsou zvláštním způsobem propleteny a postupně vycházejí najevo skutečnosti, které byste možná nečekali. Navíc si až do poslední stránky nemůžete být jisti, jak to vlastně celé dopadne. 

V mlze je mrazivý thriller plný napětí, který si udrží vaši pozornost od první do poslední stránky. Všechno v něm do sebe dokonale zapadá a události se odvíjí logicky a vysvětlitelně. I když se to občas nezdá. Jedná se o výborně napsané, napínavé čtení, které se ideálně hodí pro pošmourné podzimní večery.

Žádné komentáře:

Okomentovat