Katherine Luka - Lovec věna


Když jste bohatá dědička, předpokládá se, že nebudete mít nouzi o nabídky k sňatku. I kdybyste byla hrbatá, obsypaná bradavicemi a chybělo vám oko. Madelyn má ovšem štěstí, protože nejenže jí otec odkázal značný majetek, ale rovněž disponuje jemnou krásou, která možná na první pohled působí tuctově, ale při bližším seznámení dokáže upoutat. Dokáže však najít ve světě plném intrik lásku, nebo podlehne lovci věna? 

Madelyn právě prožívá svou první společenskou sezónu a vlastně by si ji docela užívala, kdyby nebyla pod neustálým dohledem své nevlastní matky. Lilian je totiž odhodlaná Madelyn nespustit z očí, a pokud jí dovolí se vdát, pak jedině za muže, kterého sama vybere. To se však dívce ani trochu nelíbí. Proč by si nemohla vzít toho, koho miluje? Když je za trest poslána na sever Anglie do Newcastlu, má pocit, že její život skončil. Její vyvolený však nehodlá nechat si svou kořist jen tak pláchnout. Předloží tedy Madelyn smělý návrh, čímž dá do pohybu kola osudu, jež se někdy otáčí velmi nečekanými směry. 

Fergusson Fleming zdědil po otci zchudlé panství, které nutně potřebuje finanční injekci. Zvlášť když pila, jediný výraznější zdroj příjmů, lehla popelem a je potřeba ji za něco znovu postavit. Žádný investor se do tohoto projektu zrovna nehrne, ovšem na Fergussona se přeci jenom usměje štěstí. Narazí totiž na Madelyn zoufale se toužící dostat do Gretna Green. A je za to ochotná zaplatit. Pokud jí pomůže v cestě, mohli by na tom vydělat oba. 

Příběh na první pohled působí jednoduše a předvídatelně a některé jeho části takové skutečně jsou, na druhou stranu však autorka dokáže některými pasážemi příjemně překvapit. Děj plynule ubíhá, neobsahuje hluchá místa a všechno v něm do sebe logicky zapadá. Autorka se vyhýbá přeslazené, prvoplánové romantice a tuto linku mírně upozaďuje před dobrodružnými částmi. Díky tomu román sice zapadá do škatulky čtení pro ženy, ale není pouze bezduchou červenou knihovnou. Vztahy v něm stojí na reálném základě, jsou velmi komplikované, ale snadno uvěřitelné. 

Trochu problematické jsou charaktery hlavních hrdinů, které dosti přesně naplňuj rčení o tom, že protiklady se přitahují, což je místy hnáno až do extrému. Na jedné straně je vzdělaná, zjemnělá londýnská dáma, na druhé hrubý, nevycválaný vesnický buran. Jejich světy se od sebe diametrálně liší, proto mají problém nalézt společnou řeč. Občas je to poněkud iritující, zároveň se však jedná o kontrast, který je povětšinou plně funkční, protože přispívá k mylným výkladům jednotlivých situací a tím nahrává zápletce. 

Autorka píše velmi čtivě a dokáže perfektně vystihnout atmosféru i promyšleně budovat tempo příběhu. Stran jazyka jediná moje výtka směřuje k tykání a vykání hlavních hrdinů, které se neřídí žádnými pravidly. V některých pasážích má vykání nádech úmyslné provokace s nádechem výsměchu a v takovém případě funguje. Mnohem častěji však Fergusson Madelyn tyká, ona jemu vyká, přičemž jí občas ujede i nějaké to tyknutí, ale není v tom žádný systém. Působí to lehce zmatečně a nijak to nepřispívá k budování vztahu mezi hrdiny nebo dokreslení jeho vývoje. 

Lovec věna je ve svém žánru rozhodně nadprůměrnou knihou. Příběh má dobrý nápad, který se autorce podařilo skvěle vytěžit adekvátním zpracováním. Nejedná se o žádnou hlubokou intelektuální četbu, ale jako oddechovku, která pohladí po duši, si ji rozhodně užijete. Román totiž naplno dodá všechno, co nabízí, tedy dobrodružný příběh s nádechem romantiky zasazený kamsi na mlhavou anglickou pahorkatinu. 

Žádné komentáře:

Okomentovat