Kiera Cass - The Heir


Od svatby Maxona a Americy uplynulo dvacet let a poměry v zemi se za tu dobu hodně změnily. Kastovní systém se stal minulostí, do veřejných funkcí začaly být přijímány ženy a nejstarší z dětí královského páru, princezna Eadlyn, má v budoucnu usednout na trůn jako první ženská dědička v historii. Všechno však není tak růžové, jak se na první pohled zdá a královská rodina bude brzy muset čelit obrovské výzvě... 

Přestože se zpočátku zdálo, že lidé jsou s rozhodnutím odstranit kasty spokojení, dvacet let udělá hodně. V původním systému každý znal své přesné místo, a přestože s ním nemusel být spokojen, nevzpíral se mu. Ve světě, kde každý může dělat cokoliv, je však těžké se prosadit, a to vyvolává nepokoje. Je třeba nějak utišit rozbouřené vášně a nabídnout lidu něco vzrušujícího, čím se na pár měsíců zaměstná, než král situaci nějak vyřeší. A co by mohlo fungovat lépe než Selekce? 

Eadlyn dobře zná romantický příběh svých rodičů, to však neznamená, že by si přála kráčet v jejich šlépějích. Cení si své nezávislosti a manžela k životu nepotřebuje. Na druhou stranu však miluje svou rodinu a udělala by cokoliv, aby se její otec nemusel tolik obávat o osud své země. Uzavře proto s rodiči dohodu. Zúčastní se Selekce, ale bude si moct svobodně zvolit, jestli z ní nakonec vzejde vítěz. Tři měsíce ve společnosti třiceti pěti mladých mužů usilujících o její ruku, z nichž žádný nemá šanci na vítězství. To poslední, co by Eadlyn chtěla, je totiž manžel po jejím boku. 

Čtvrté pokračování série Selekce nás vrací zpět do světa fantastických šatů, skvostných večírků a pohodlného života. A tentokrát opakuje Selekci v opačném světle, z pohledu toho, kdo si vybírá. Eadlyn je však na rozdíl od svého otce všechno, jen ne romantická. Ze svého postavení budoucí královny není nijak zvlášť nadšená a Selekce je pro ni jen únavná práce, kterou musí vykonat, aby uklidnila zemi. A jako hrdinka je vlastně dost otravná. 

Eadlyn vyrůstala obklopena třemi bratry, takže jako jediná dívka měla plné právo na rozmazlování. Obvykle dostala, co chtěla, a naučila se spoléhat jen sama na sebe a být tvrdá za všech okolností. Díky tomu je to rozmazlená princeznička, která sice věří, že dělá to nejlepší, ale ve skutečnosti se jí to příliš nedaří. Ze všeho nejvíc se děsí toho, že by se mohla ukázat jako někdo zranitelný, což nechce připustit. Věří, že jediný způsob, jak ji lidé budou brát vážně, je neukázat žádnou slabost. Ale je to skutečně tak?

Čtvrté pokračování série je pro fanoušky milým návratem ke starým hrdinům a seznámením s novými. Je příjemné zjistit, že manželství Maxona a Americy funguje i po dvaceti letech, protože se nepřestali milovat a respektovat. Navíc mají čtyři děti, fungující rodinu a kupu přátel, kteří je obklopují. A pak je tady Eadlyn a její nápadníci, z nichž by si měla jednoho vybrat, přestože se jí do toho ani trochu nechce. Vzhledem k tomu, že je příběh vyprávěn z jejího pohledu, může vám hrdinka čas od času lézt pěkně na nervy. Zvlášť když se chová jako rozmazlené sobecké děcko. Na druhou stranu kniha obsahuje i spoustu vtipných momentů a i pokud si neoblíbíte Eadlyn, určitě najdete jiné postavy, které si zamilujete. 

The Heir je příběhem dívky, která sama o sobě tvrdí, že "nikdo není mocnější než já" a pevně svým slovům věří. Může jí však tenhle přístup získat sympatie? Země totiž nechce bezchybnou královnu a Eadlyn se bude muset naučit ukázat svou zranitelnost a začít důvěřovat lidem okolo sebe. A možná je to poslední šance, kterou má...

Žádné komentáře:

Okomentovat