Kiera Cass - The Crown


Královna bojuje o život v nemocničním křídle paláce, král se od ni nevzdaluje ani na krok, Eadlynino dvojče Ahren odjel do Francie za svou láskou a na princezně leží zodpovědnost, kterou si ani nedokázala představit. Najednou je regentkou země, která se potýká s řadou problémů, a je na to úplně sama... 

Selekce ještě neskončila, přestože se vším, co se děje v paláci, by se princezně nikdo nedivil, kdyby se rozhodla ji odpískat. Ona však místo toho zúží výběr svých nápadníků na pouhých šest a doufá, že se jí mezi nimi podaří najít jednoho, za nějž by se chtěla provdat. Zatím to totiž vypadá tak trochu beznadějně. Všichni mladíci jsou sice milí a ochotní se jí do smrti kořit, ale k lásce je přeci jen třeba trochu víc. 

Aby toho nebylo málo, princeznini rodiče jsou momentálně zbaveni všech svých královských povinností a správa země padá na Eadlyn. Vzhledem k tomu, že její matka prodělala těžký srdeční infarkt, není se co divit, že potřebuje čas na zotavenou s manželem po svém boku. A protože Eadlyn své rodiče miluje víc, než kohokoliv na světě, chce jim dopřát kýžené soukromí. I kdyby to mělo znamenat, že se ujme svých vladařských povinností mnohem dřív, než předpokládala. 

Závěrečný díl série Selekce je plný překvapivých zvratů a nečekaných odhalení. A to nejen pro čtenáře, ale i pro samotné postavy. Eadlyn vyhlíží o poznání sympatičtěji, než v prvním díle, protože se konečně představuje jako alespoň trochu zodpovědná osoba. Záleží jí na rodině i zemi a snaží se svůj život přizpůsobit jejich potřebám, i kdyby to mělo znamenat, že ztratí sama sebe. Pořád je sice poněkud tvrdohlavá a sebestředná, ale přinejmenším dokáže zvážit svá přání a povinnosti a najít mezi nimi přijatelný kompromis. 

Oceňuji, že kniha není tak úplně předvídatelná. Zatímco v případě Maxona a Americy si každý mohl už v prvním díle domyslet, jak to s nimi dopadne, u Eadlyn je to složitější. Její nápadníci tvoří pestrou směsici, ale ona si pořád není jistá, jestli se do některého zvládne zamilovat. A občas to vypadá, že se o to vlastně ani nesnaží. Minimálně do půlky knihy si tak nemůžete být jisti jejími city a až do samotného konce nevíte se stoprocentní jistotou, že se bude konat happy end. Do toho přidejme pár zajímavých informací z minulosti královské rodiny a několik nečekaných odhalení a máme tady poměrně zajímavý příběh. 

The Crown rozhodně stojí za přečtení už jen proto, že uzavírá celou sérii. Můžete mít ke knize výhrady a její hlavní hrdinka vám nemusí být sympatická, ale pořád je to příjemný návrat ke starým hrdinům a jejich novým osudům. A přes všechny nedostatky je to milé, oddechové čtení, které od vás nevyžaduje moc přemýšlení. A vypnout přeci potřebuje čas od času každý z nás.

Žádné komentáře:

Okomentovat