Cynthia Harrod-Eagles - Neklidné moře


Poslední čtvrtina 18. století byla nabita bouřlivými událostmi, které do značné míry předznamenaly vývoj moderních dějin. Nejprve si Spojené státy prosadily svou nezávislost a následně ve Francii vypukla revoluce. Jak se s nečekanými změnami vyrovná rodina Morlandových? Je do nich totiž zapletena mnohem víc, než by si dokázala představit. 

Na Morlandu vládnou pevnou rukou Jemima a Allen a snaží se panství vrátit jeho původní lesk. Jemimin první manžel totiž prakticky veškeré své i manželčino jmění prošustroval a Morlandovým tak nezbývá, než paběrkovat zbytky. Díky vzájemné lásce, odhodlání a pokrokovým nápadům však Allen s Jemimou dokážou krůček po krůčku zlepšovat svou finanční situaci a rozšiřovat panství, které vždy bylo chloubou rodiny. 

Mezitím se jeden z Jemiminých bratranců vydává do Ameriky na botanickou výpravu. Jeho krokům se však nečekaně postaví do cesty plantáž York, na níž už několik generací hospodaří jeho vzdálení příbuzní, o jejichž existenci neměl zdání. Po krušných začátcích v Novém světě dokázali vybudovat výnosné hospodářství, jehož jedinou dědičkou je překrásná Eugenie. A protože o dům i přilehlé pozemky by se měl někdo starat a zajistit je pro příští generaci, svatba obou mladých lidí se přímo nabízí... 

Morlandové však nemají příbuzenstvo pouze na druhé straně oceánu, nýbrž i v pevninské Evropě. Henri, nemanželský syn z dlouhé řady nemanželských potomků žije spolu se svou babičkou Alienou v Paříži. Pije, karbaní a věnuje se ženám, aniž by dbal na následky. O svých anglických příbuzných toho ví stejně málo jako oni o něm a pojí ho s nimi vlastně pouze velmi tenká nitka pravidelně vyplácené renty. To se však může změnit... 

Devátý díl Dynastie Morlandů nás přivádí do doby, která je pro Anglii relativně klidnou, ale události ve světě se dávají do pohybu. Velmi záhy je ostrovní velmoc zatažena do konfliktu, o nějž nestála, protože Spojené státy touží uhájit si svou nezávislost a odmítají nadále setrvat v britském područí. Startuje zdlouhavá a často velmi krvavá válka o nezávislost, v níž své životy nasazují i morlandští muži plavící se na lodích Jeho Veličenstva. Protože však veškeré boje probíhají daleko za oceánem, panuje v Anglii samé relativní klid. 

Autorka se v této knize zabývá především dvěma tématy - už zmiňovanou válkou za nezávislost a běžným každodenním anglickým životem. Důraz je kladen především na mezilidské vztahy, jejich vývoj a proměny. Morlandové se i nadále žení, vdávají, rodí a vychovávají děti a žijí své průměrné životy. Jako už mnohokrát předtím se však rovněž stávají součástí důležitých dějinných procesů, stoupají na společenském žebříčku a dostávají se do přízně nové vládnoucí dynastie. 

Nebezpečné moře na poměrně malém prostoru líčí životní osudy řady různých hrdinů, a to často velmi zlomkovitě. Některým je věnována větší pozornost než jiným, ale ze všech střípků je možno poskládat si ucelený obraz anglického života na konci 18. století. A protože s některými hrdiny se prostě těžko loučí, bude jim zajisté věnován i další díl.

Žádné komentáře:

Okomentovat