Renee Ahdieh - The Wrath & The Dawn


V Rey, hlavním městě Khorasanu, mizí dívky. Tomu, kde jsou, se však nikdo nediví. Všichni to dobře vědí. Vládce Khalid si totiž každý večer jednu z nich vezme, aby následujícího dne ukončila její život hedvábná šňůra. Lid se začíná bouřit, ve městě i okolí vypukají nepokoje a do paláce dobrovolně přichází další dívka. Scharzad. Která rozhodně nemíní stát se příští obětí. 

Autorka se nechala volně inspirovat pohádkami Tisíce a jedné noci, v nichž si krásná Šeherezáda noc co noc zachraňovala život vyprávěním nových příběhů. Tento rámec je využit i v The Wrath & The Dawn, ale je to skutečně jen rámec. V knize jde totiž o mnohem víc, než jen o vyprávění napínavých příběhů. Všechno, co se v paláci i celé zemi děje, má totiž svůj důvod. Byť se může zdát naprosto absurdní. 

Scharzad přichází do paláce pomstít smrt své nejlepší přítelkyně Shivy. Je odhodlaná najít královu slabinu a využít ji proti němu. Monstrum, které vzalo život tolika mladým dívkám, by vůbec nemělo existovat. Jak dny plynou, Scharzad si ovšem začíná uvědomovat, že za tím vším, je něco víc. Khalid totiž možná není vraždící stvůrou, ale obyčejným mladým mužem, který zoufale potřebuje lásku a pochopení. A Scharzad se začíná bát, že by se mohla na sobě a svých blízkých dopustit té nejhorší možné zrady - zamilovat se do svého nepřítele. 

Z každé stránky knihy vyzařuje kouzelná atmosféra Orientu, která už sama o sobě je tak trochu pohádkou. Autorka se nechala inspirovat skutečným starověkým a středověkým arabským světem s jeho nádhernými paláci, kvetoucími zahradami a nekonečnou moudrostí. V příběhu je vše dokonale promyšleno, od oblečení přes jídlo až po zbraně. Celé by to vlastně mohl být reálný příběh odehrávající se kdysi dávno v reálné zemi. Tomu napomáhá i řada původních arabských názvů označujících konkrétní skutečnosti. Aby se v nich čtenář neztratil, je vzadu připojen malý slovníček pojmů. 

Na rozdíl od většiny YA knih, které znám, v The Wrath & The Dawn není vypravěčem jediný hrdina. Naopak, kniha je napsána v er formě a střídá vypravěče. Nejčastěji na věci nahlížíte z pozice Scharzad, ale dostanete se do hlavy i králi nebo některým lidem s Scharzadiny minulosti. Díky tomu je spousta místa pro popisy světa, v němž jsme se ocitli, a čtenář si v hlavě vytvoří ucelenou představu. Autorka promyšleně buduje tempo, přeskakuje mezi vypravěči a skládá střípky informací k sobě, dokud se neobjeví kompletní mozaika. 

The Wrath & The Dawn je výborně napsanou knihou plnou nezodpovězených otázek a nevyřčených tajemství, v níž se jednotliví hrdinové snaží porozumět sobě navzájem i světu, v němž žijí. Zdá se, že láska je jediná hodnota, pro niž stojí za to obětovat všechno. Ale budou k tomu mít hrdinové dost odvahy?

Žádné komentáře:

Okomentovat