Kiera Cass - The Selection


Dystopií je poslední dobou skutečně přehršel a najít mezi nimi nějakou originální je úkol prakticky nemožný. Kiera Cass však vytvořila příběh, který víc než boj o život připomíná pohádku. Její konec je však značně nejistý. Autorka sama přiznala, že inspirací jí byla snaha propojit příběh starozákonní královny Ester s pohádkou o Popelce. 

Pro ty, kteří knihu Ester neznají, malý exkurz do Starého zákona. Ester je původním jménem Hadassa, židovská dívka vychovávána v domě svého bratrance, která nemá prakticky nic. Jednoho dne se na ni však usměje štěstí v podobě odvedení do královského paláce. Perský král Chšajárša, asi známější jako Xerxes, totiž hledá novou manželku. A o tom, kdo se jí stane má rozhodnout z části náhoda a z části vzájemné sympatie. Do paláce proudí zástupy mladých žen, mezi nimiž má panovník volit. Pro každou má vyhrazenu jedinou noc. Po rozednění se dívka stane královnou nebo jednou z mnoha harémových služebnic. A je to nakonec právě Židovka Hadassa, novým jménem Ester, kdo vyhraje královo srdce. 

Přiznám se, že mám tenhle starozákonní příběh hodně ráda - má v sobě dávku jakési tajemné romantiky. A možná i proto jsem byla zvědavá, jak se autorka popere s jeho novodobou verzí. A přes řadu negativních ohlasů, které jsem četla, jsem byla poměrně příjemně překvapená. 

America Singer je příslušnicí Páté kasty, tedy lidí, jejichž životní náplní je tvořit umění k potěše kast vyšších. America je výborná zpěvačka, umí hrát na několik hudebních nástrojů a dokonce ovládá dva cizí jazyky. Ve své kastě je tak v podstatě poměrně výjimečná. Přesto jediné, o čem sní, je provdat se za Aspena Legera, mladíka o kastu pod ní, což by ji odsoudilo k životu služky. Jenže pak se objeví Selekce. 

Selekce je soutěž, která se v zemi Illea koná pravidelně ve chvíli, kdy následník trůnu dosáhne věku na ženění. Z každé provincie státu, kterých je celkem třicet pět, je zvolena jedna dívka, aby bojovala o princovo srdce a stala se tak budoucí královnou. America se do téhle veřejné loterie přihlásit odmítá, okolí a okolnosti ji však přimějí změnit názor. Sama sebe uklidňuje, že mezi konkurencí tolika mladých žen jsou její šance na zvolení minimální. Jak strašně se plete... V onen všemi očekávaný den, kdy mají být odhaleny vybrané kandidátky, zazní v televizním vysílání i její jméno. A tím se jí život obrátí vzhůru nohama. 

America se zničehonic ocitá v luxusu, který si ani neuměla představit. V blyštivém paláci a obklopena spoustou dalších dívek se však cítí jako pták lapený v kleci, který nemůže volně dýchat. Její první setkání s princem tak neproběhne úplně podle protokolu. Ve skutečnosti je to jedna velká katastrofa, protože America mu vyčítá své nové postavení a vylévá si na něm všechen vztek. Dostane po tom všem šanci prince Maxona lépe poznat a upravit si názor na něj? 

První díl trilogie v podstatě nijak výrazněji nevybočuje z tradice dívčích románů s celkem předvídatelným koncem. Konec konců... je to tak trochu pohádka. Děj není příliš komplikovaný a nenutí člověka k žádnému velkému přemýšlení. Přesto se najde i pár zvratů, které jsou lehce nečekané, ale do celkové koncepce zapadají. 

America je typický příklad americké dívky, která má pocit, že přesně ví, co od života chce, dokud se neobjeví někdo, kdo tenhle její názor rozmetá na kousky. Abych byla upřímná, její chování mi po většinu knihy tak trochu brnkalo na nervy. Na jednu stranu ji sice dokážete pochopit, na druhou si však říkáte, že někoho tak nemožného jste už dlouho nepotkali. 

Princ Maxon je snem každé dívky. Je pohledný, chytrý, starostlivý a velmi štědrý. Nešetří dárky ani komplimenty a pokud mu na někom záleží, dá si záležet, aby danou osobu udělal šťastnou. A všechny dívky jsou z něj naprosto unesené. Tedy - s jedinou výjimkou. A tou není nikdo jiný než America. Vzhledem ke svému milostnému vzplanutí před tím, než byla vybrána, si je jistá, že princ její srdce nikdy nezíská. I kdyby se snažil sebevíc. Jak dlouho se však s takovým přístupem může v soutěži udržet? 

Vývoj věcí je celkem předvídatelný. Ostatně, jinak by autorka neměla materiál na další dva díly. A přestože tak nějak tušíte, jak to dopadne, nenecháte se odradit. Protože kniha je skutečně čtivá. O nečekané situace není nouze, postavy (no, spíše princ) srší vtipem a roztomilou neobratností, a všechno spokojeným tempem plyne. I když hlavní hrdinku byste nejradši po většinu času shodili z nejvyšší věže zámku, nebo aspoň vyhodili z okna. :D 

Po prvním díle jsem celkem spokojená. Ne nadšená, to bych přeháněla, ale přesto mě navnadil na pokračování. Teď už jen doufat, že se vyvine tak, jak bych si představovala... 

PS: Taky tak zbožňujete ty obálky? :)

Žádné komentáře:

Okomentovat