Katie Cotugno - Umět milovat


Že život není peříčko, se přesvědčujeme prakticky denně. Jsou však chvíle, kdy bychom pod tíhou všeho nejradši utekli, zahrabali se hluboko pod zem, se vším skoncovali... Zvlášť když nám osud dává ránu za ranou. A pak je najednou načase se rozhodnout. Dáme mu ještě jednu šanci? 

Reena byla obyčejná středoškolačka s velkými plány. Chtěla odmaturovat o rok dřív a nastoupit na vysokou školu, aby vypadla z ospalého floridského městečka, v němž vyrostla, a vydala se za dobrodružstvím. Chtěla cestovat, poznávat cizí země a kultury a psát o nich knihy. Lákat tisíce dalších lidí k návštěvě míst, která za to stojí. Jenže pak jí do života vstoupil Sawyer a všechny její plány vzaly za své. 

Sawyer je synem starých rodinných přátel. Reena ho zná prakticky od dětství a je do něj platonicky zamilovaná už nějakou dobu. Nezdá se však, že on by její city opětoval. A tak se Reena soustředí na školu a své studijní výsledky, aby si mohla splnit sen o cestě kolem světa. Sbírá cestopisné časopisy a mapy, plánuje si trasy, sní s otevřenýma očima. Pak však osud svede Sawyera a Reenu dohromady a zrodí se láska. 

Vzájemný vztah dvou mladých lidí je komplikovaný a plný bolesti. Především však má následky, které si nikdo nepřál. Reena otěhotní a Sawyer beze stopy zmizí. Šestnáctiletá středoškolačka s obrovskými sny a plány je najednou připoutána ke svému rodnému městu a rodině, která ji odsuzuje. A to jenom kvůli dítěti, které si nikdo nepřál... 

Uplynou dva roky. Reena nadále žije u rodičů a vychovává svou dceru Hannu. Vzdala se všech svých snů a zařídila si život, jak uměla nejlíp. Pracuje v rodinné restauraci, studuje vyšší odbornou školu, a dokonce si našla přítele, který ji i její malou nepokrytě zbožňuje. Jediné deštivé odpoledne však stačí, aby se Reena začala znovu cítit jako bezradná středoškolačka. V místní večerce totiž narazí na Sawyera - svou dávnou lásku a otce své dcery. Po dvou letech, kdy o sobě nedal vědět, je najednou zpět ve městě. Co přesně to bude pro Reenu znamenat? 

Kniha Umět milovat je příběhem dvou lidí, kteří se potkali příliš brzo na to, aby dokázali jeden druhého pochopit. Anotace knihy zní jako jedno velké klišé, příběh, který se skrývá pod obalem, je však vkusným vyprávěním o cestě dvou lidí k sobě. Je snadné se zamilovat v šestnácti, když máte celý život před sebou a zdá se vám, že všechno je možné. Je mnohem těžší zamilovat se ve chvíli, kdy vás život zklamal a milovaný člověk vám div nevrazil nůž do zad. 

Když se Reena a Sawyer zamilovali poprvé, byli to dva nezralí puberťáci, jejichž zájmy se rozcházely. Dva roky, které uplynuly od jejich rozchodu, však oba změnily. Dokážou k sobě znovu najít cestu, odpustit si a začít od začátku? 

Příběh je členěn na Předtím a Potom. Střídá se vyprávění současné Reeny s jejími vzpomínkami na dobu před Hannou. Postupně se tak před čtenářem rozkrývá celý příběh komplikovaného vztahu dvou lidí, který nejspíš nikdy neměl šanci na šťastný konec... nebo ano? 

Za sebe mohu knihu vřele doporučit. Jedná se o příběh citlivě napsaný, svým způsobem banální, ale přesto skvělý. Pokud hledáte čtení na léto, nebo už jen máte plné zuby přeslazených klišoidních románků o dokonalých mužích a obyčejných ženách, přečtěte si Umět milovat. Příběh lásky, která si musela svoje místo v srdcích hrdinů tvrdě vybojovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat